Normal_13825141470098_1

(Novum) - Nederlandse consumenten hebben in augustus twee procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. De krimp is vergelijkbaar met die van juli, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend. De bestedingen van consumenten liggen nu al twee jaar onafgebroken lager in vergelijking met het jaar ervoor.

Net als in voorgaande maanden gaven huishoudens in augustus vooral minder uit aan duurzame goederen, zoals auto's, koelkasten en meubilair. De uitgaven daarin liepen met 6,1 procent terug. De krimp is wel lichter dan in juli, toen 7,5 procent minder werd uitgegeven. Vooral de bestedingen aan het inrichten van woningen en huishoudelijke apparaten krompen minder snel.

De bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen krompen in augustus daarentegen sneller dan de maand ervoor. Consumenten gaven daar gemiddeld 2,1 procent minder aan uit dan in augustus 2012. In juli was de daling nog 1,4 procent. Aan diensten werd in augustus 0,5 procent minder uitgegeven.