NBG Utiliteitsbouw nieuws

Normal_rss_entry-409260

Woning uit fabriek nauwelijks oplossing woonkrapte volgens bouwinstituut


Woningen die kant-en-klaar uit de fabriek komen en op de bouwplaats alleen in elkaar hoeven te worden geschroefd zijn maar beperkt inzetbaar, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport. Slechts in 15 procent van de nieuwbouwprojecten zijn er voordelen voor deze methode ten opzichte van normale bouw. Vooral bij kleinere proj...

Normal_rss_entry-408673

Breder verzet dan verwacht tegen 'stikstofwet 2.0' in Europees Parlement


De plannen voor nieuwe EU-regels om de natuur er weer bovenop te helpen, stuiten in het Europees Parlement op breder verzet dan verwacht. Het is maar de vraag of de nieuwe natuurherstelverordening het haalt, zeggen ingewijden.

Normal_rss_entry-408740

Start-up krijgt 2,5 miljoen voor zonnepaneel op plat dak in Delft


De Delftse start-up RABLE heeft een investering van 2,5 miljoen euro gekregen voor een lichtgewicht constructie om zonnepanelen op platte daken te installeren. Daardoor wordt het dak ook niet verzwaard met extra gewicht. Volgens het bedrijf kunnen met het systeem op nog meer gebouwen in Nederland zonnepanelen worden geplaatst. Rubio Impact Ventu...

Normal_rss_entry-408278

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie


Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

Normal_rss_entry-407927

Zwanenburgbaan Schiphol na groot onderhoud deels weer in gebruik


Na weken van vertragingen, kan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol weer gebruikt worden. Het is echter nog niet mogelijk om bij beperkte zichtomstandigheden, zoals dichte mist, te landen vanuit zuidelijke richting, meldt Schiphol.

Normal_rss_entry-407837

BAM gaat niet in op treinongeluk Voorschoten bij kwartaalbericht


Bouwconcern BAM laat bij zijn kwartaalbericht niets los over eventuele financiële consequenties van het recente treinongeluk in Voorschoten. Bij het incident was een bouwkraan van BAM betrokken. De bestuurder van de bouwkraan overleed als gevolg van het ongeluk. BAM wil eerst het onderzoek naar het ongeluk afwachten, laat een woordvoerder weten.

Normal_rss_entry-407625

De bouw van flexwoningen moet nog sneller volgens De Jonge


Om de woningnood aan te pakken moeten er eind volgend jaar 37.500 flexwoningen zijn gebouwd, maar dit lijkt nog niet te lukken. Daarom komt woonminister Hugo de Jonge met maatregelen die de bouw moeten versnellen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Normal_rss_entry-407602

Strenge bouwregels op spoor, ProRail wil uitzondering


Spoorbeheerder ProRail wil ondanks strenge bouwregels kunnen blijven werken aan het spoor. Daarom wil het bedrijf een uitzonderingspositie voor bepaalde regels die de overheid heeft ingesteld. Het bedrijf kan nu niet alles doen omdat er regels zijn rond stikstof en bijvoorbeeld dassen die schade veroorzaken aan spoordijken. Ook voor het opheffen...

Normal_kid-swimming-underwater-in-a-pool-in-summer-2022-11-02-00-01-17-utc__1_

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten


Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

Normal_rss_entry-407493

Verkoop nieuwe huurwoningen hard gedaald volgens onderzoek


De verkoop van nieuwbouwhuurwoningen is flink in elkaar gezakt in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal werden 1609 van deze woningen verkocht vergeleken met 3770 in dezelfde periode een jaar eerder, meldt adviesbureau Capital Value na onderzoek.

Normal_rss_entry-407349

Vervuilend gasproject in Australië, Shell trekt zich terug


Shell trekt zich terug uit een project voor de Australische noordwestkust, waartegen klimaatactivisten zich fel verzetten. Het olie- en gasconcern heeft besloten om zijn belang van 27 procent in het grote Browse-gasproject te verkopen aan branchegenoot BP.

Normal_rss_entry-406283

Mogelijk lekken van compensatiebedrag Groningen


Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is er niet over te spreken dat in de media een bedrag is genoemd dat het kabinet in petto zou hebben voor Groningen, als compensatie voor de gaswinning. Dat zou 10 miljard euro minder zijn dan de 30 miljard waar Groningen om vraagt, meldde de NOS donderdag. Het leidt volgens hem tot onrust in de provinc...

Normal_lukasz-radziejewski-cg4mzl_esvu-unsplash__1_

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem


Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

Normal_pexels-photomix-company-224924

Bouwbedrijven en -projecten in Nederland


Nederland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van architectuur en bouwkunde. Het land staat bekend om zijn moderne en innovatieve gebouwen en infrastructurele projecten. Of het nu gaat om het ontwerpen van een nieuwe brug, het bouwen van een nieuw ziekenhuis of het renoveren van historische monumenten, Nederlandse bouwbedrijven hebben de ...

Normal_rss_entry-406027

Schadelijk restproduct van Tata Steel wordt steeds vaker gebruikt in de bouw


De bouw maakt steeds vaker gebruik van 'staalslakken', een restproduct van Tata Steel dat zo milieuonvriendelijk is dat de regels moeten worden aangescherpt volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze steentjes worden bijvoorbeeld gebruikt bij de bouw van wegen en geluidswallen. Er komen schadelijke stoffen vrij als staalslakken i...

Normal_rss_entry-405951

Internationaal bouwen aantrekkelijker dan in Amsterdam door hoge bouwkosten


Amsterdam is in vergelijking met andere wereldsteden het afgelopen jaar aantrekkelijker geworden om in te bouwen, al liggen de bouwkosten in de hoofdstad nog wel hoog. Dat komt naar voren uit de International Construction Cost Index (ICC), een jaarlijks onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht