Normal_bulb-gbc0cc91e7_1920

Er komen steeds meer innovatieve tools op in de bouwsector. Bouwbedrijven kunnen door het gebruik van deze innovatieve tools nauwkeuriger, veiliger en efficiënter werken. In dit blog worden een aantal innovatieve tools voor in de bouw besproken. De tools die besproken worden zijn:

  • Drones

  • Virtuele en augmented reality

  • Bouw-informatiemodellering

  • 3D-printing

  • Internet of Things

  • Robotica

Drones

In de bouwsector wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van drones. Een drone is een klein toestel dat kan vliegen. De drone wordt op afstand bestuurd door een persoon. Met drones kan er snel en nauwkeurig informatie verzameld worden. Door de inzet van drones kunnen bouwterreinen geïnspecteerd worden, hoogte- en volume metingen uitgevoerd worden en kan een project gemonitord worden.

 

Virtuele en augmented reality

In de bouwsector wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van virtuele en augmented reality.  Met deze technologieën kunnen virtuele modellen van gebouwen gemaakt worden. Deze virtuele modellen kunnen in de bouw gebruikt worden om beslissingen te nemen en problemen op te lossen voordat de bouw überhaupt is begonnen. Deze innovatieve tool kan ook klanten van tevoren een goed beeld geven van hoe het gebouw eruit gaat zien.

 

Bouw-informatiemodellering

Met een bouw-informatiemodellering, ook wel BIM genoemd, kunnen digitale modellen van gebouwen gemaakt worden. Hierbij kunnen ook potentiële problemen geïdentificeerd worden voordat ze zich voordoen. Deze innovatieve tool kan ook gebruikt worden om de kosten nauwkeuriger in kaart te brengen en de communicatie tussen verschillende partijen kan hierdoor worden verbeterd.

 

3D-printing

3D-printing kan zorgen voor een revolutionaire verandering binnen de bouwsector. Door het gebruik van 3D-printing kan een bouwbedrijf goedkoop en snel materialen produceren. Hierdoor nemen de bouwtijd en de kosten heel erg af. Een extra voordeel is dat met 3D-printing geen vorm te gek is. Met de traditionele bouwmethoden zijn sommige vormen moeilijk te realiseren. Met 3D-printing is dit geen probleem meer.

 

Internet of Things

Het Internet of Things, ook wel IoT genoemd, kan apparatuur op afstand monitoren. Hierdoor kunnen problemen worden opgelost voordat zij zich daadwerkelijk voordoen. Hierdoor kunnen bouwbedrijven efficiënter werken. De veiligheid kan ook verbeterd worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van slimme helmen. Deze slimme helmen kunnen waarschuwen voor gevaar.

 

Robotica

Bouwbedrijven krijgen door gebruik van robotica de mogelijkheid om veiliger en efficiënter te werken. Robots kunnen ingezet worden voor het uitvoeren van taken waarbij de handeling steeds herhaald wordt. Denk hierbij aan het plaatsen van isolatiemateriaal of het leggen van bakstenen. Door het gebruik van robotica is de kans op arbeidsongevallen kleiner. Het gebruik van een robot kan ook de productiviteit van het gehele bouwteam verhogen.

De innovatieve tools hebben voor grote veranderingen in de bouwsector. De bovenstaande tools zijn enkele van de meest interessante tools die nu in de bouwsector gebruikt worden. Bouwbedrijven kunnen veel voordeel hebben van deze tools, namelijk: de veiligheid van het personeel wordt vergroot, het bouwproces wordt efficiënter, het eindproduct heeft een betere kwaliteit en er kan flink op de kosten worden bespaard. Bedrijven die gebruik gaan maken van deze tools zullen concurrentievoordeel behalen. De reputatie van het bedrijf wordt verbeterd. Dit komt doordat zij hoogstaande projecten binnen het budget en binnen de tijd afkrijgen.

Lees verder