Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

De gebouwen van de Haarlemse theaters zijn van de gemeente. Een extern bureau heeft onderzocht welke maatregelen momenteel het meest opleveren. De theaters coördineren zelf de uitvoering. Concertzaal PHIL is als eerste aan de beurt, daarna volgt de Stadsschouwburg. Het geld wordt onder andere gebruikt om het dak, gevels en ramen beter te isoleren, ledlampen te plaatsen en een warmte- en koudeopslag onder de grond te installeren.

Meer CO2-reductie

Voor PHIL is 1,3 miljoen euro beschikbaar, voor de Stadsschouwburg minder geld. Dat is een beleidskeuze: per geïnvesteerde euro leveren de maatregelen bij PHIL meer CO2-reductie op dan die bij de Stadsschouwburg. Uiteindelijk worden alle strategische gebouwen van de gemeente Haarlem vóór 2030 zoveel mogelijk verduurzaamd.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres