Normal_zonnepanelen_1

Op Landgoed Nienoord bij Leek worden de gebouwen verduurzaamd. Op zeven grote daken komen in totaal negenhonderd zonnepanelen te liggen. Dat meldt de gemeente Westerkwartier.

De gemeente Westerkwartier werkt voor dit project samen met het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord, Stichting Landgoed Nienoord, IJsvereniging Leek en coöperatie GOED. Door samen zonnepanelen in te kopen profiteren deze partijen van schaalvoordeel.

Voor broedseizoen klaar

Op de daken van Nino’s Speelparadijs, IJsvereniging Leek en nog drie dienstgebouwen liggen inmiddels zonnepanelen. Op de daken van het Infocentrum Nienoord en het depotgebouw van het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord wordt hard gewerkt om de werkzaamheden af te ronden. Vóór het broedseizoen moeten alle panelen op de daken liggen.

Nog meer zonnepanelen

De gemeente Westerkwartier streeft ernaar om met ondernemers en organisaties tot 2030 elk jaar twintig tot dertig grote daken van zonnepanelen te voorzien. Dit staat in het college-uitvoeringsprogramma. De verduurzaming van Landgoed Nienoord draagt hieraan bij.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres