Normal_solar-panels-2021-08-27-19-14-31-utc__1_

Nederland is in korte tijd een echt zonnepanelenland geworden. Vooral in de provincie Brabant nam het aantal woningen met zonnepanelen fiks toe met maar liefst 30 procent. Qua gemeenten schiet Vlieland erboven uit. Daar steeg het aantal woningen dat zonne-energie opwekt in een jaar tijd met liefst 56,9 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente CBS data. In heel ons land steeg het aantal huizen met zonnepanelen met ruim een kwart. Dit meldt Independer.

In elke provincie is er in een jaar tijd flink geïnvesteerd in zonne-energie. Noord-Brabant is Nederlands kampioen. Daar nam het aantal woningen met zonnepanelen toe met maar liefst 29,8 procent. Met kort daarop Zuid-Holland, met ook een forse stijging van 29,6 procent. Zeeland heeft de laagste stijging al nam het aantal woningen met zonnepanelen op het dak alsnog toe met 18,4 procent. 

Vlieland kampioen van de gemeenten

Op gemeenteniveau zijn de verschillen nog groter. In relatieve zin steeg het aantal huizen met zonnepanelen het sterkst op het Waddeneiland Vlieland met 56,9 procent en in het Zuid-Hollandse Voorschoten met 51,1 procent. De gemeente Krimpen aan den IJssel komt als derde over de streep met een groei van 48,2 procent. In absolute zin was de groei het sterkst in Groningen (+5.595), Tilburg (+5.124) en Utrecht (4.891).

Bijna 1 op de 4 woningen heeft zonnepanelen

Momenteel heeft gemiddeld 22,1 procent van de Nederlandse woningen zonnepanelen, al zijn er lokaal grote verschillen. Drenthe loopt voorop: hier heeft zelfs 34,6 procent van de huizen een installatie om zonnestroom op te wekken. Ook in Friesland (30,5 procent), Zeeland (29,5 procent) en Groningen (28,5 procent) hebben veel woningen zonnepanelen. “De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Joris Kerkhof.

Zuid-Holland loopt vooralsnog het verst achter. In deze provincie heeft slechts 14,7 procent van de woningen installaties met zonnepanelen. Ook in Noord-Holland is dit percentage lager dan elders in het land (16,1 procent). “In deze provincies heb je veel steden met hoogbouw en ook sociale huurwoningen. We zien duidelijk dat hier de stap naar verduurzaming nog moet worden gemaakt”, aldus Kerkhof.

Door: Nationale Bouwgids