(Novum) - Nederland moet ongeveer 120 miljoen euro naar Brussel overmaken, omdat de Europese Commissie kampt met tegenvallende inkomsten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën dinsdagavond bevestigd tegen persbureau Novum Nieuws.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kwam maandagochtend vroeg met het nieuws dat hij op korte termijn 2,7 miljard euro nodig heeft. Door de crisis krijgt Brussel minder geld binnen uit douaneheffingen. Die moeten EU-lidstaten voor een groot deel afdragen aan Brussel.
Barroso meldde maandagochtend om 07.30 uur in een telefoongesprek met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement dat de Europese Commissie het extra geld snel nodig heeft. Anders kan Brussel half november de rekeningen niet meer betalen, was de boodschap van Schulz.
De Europese lidstaten, waaronder Nederland, gingen maandagavond akkoord met de extra bijdrage van 2,7 miljard. Het geld komt bovenop eerdere extra bijdragen die de Europese Commissie vroeg en kreeg, van 7,3 en 3,9 miljard. Nederland droeg daaraan 325 respectievelijk 175 miljoen euro bij.
Nederland ziet de nieuwe extra bijdrage als een 'technische operatie', zegt de woordvoerder van Financiën, omdat Nederland anders meer douane-inkomsten had moeten afdragen. Dat geld was op de begroting al gereserveerd.
CDA-europarlementariër Wim van de Camp hekelt de gang van zaken. "Dit is amateurisme van hier tot Brussel", zegt Van de Camp vanuit Straatsburg, waar het Europees Parlement deze week vergadert.
Van de Camp wijst erop dat in de Europese Unie ook nog een discussie loopt over de begroting voor volgend jaar en over de meerjarenbegroting tot en met 2020. Hij wil dat alles in samenhang wordt behandeld. "Het is eerlijker en beter als we in één keer een pakket afsluiten en niet iedere keer met losse bouwsteentjes geld komen vragen. Dat is fnuikend voor het vertrouwen van burgers in de EU."
Het Europees Parlement bespreekt de extra bijdrage donderdag.