Normal_geldbrief

(Novum) - De tijdelijke crisisheffing heeft de overheid tot nu toe 628 miljoen euro opgeleverd. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim de helft komt uit de financiële en zakelijke dienstverlening.

De heffing is dit jaar ingevoerd als een tijdelijke maatregel voor werkgevers met werknemers die in 2012 meer dan 150 duizend euro verdienden. De heffing komt bovenop eventuele eerder betaalde belastingen.

Bijna 13,5 duizend werkgevers hadden in 2012 een of meer werknemers die meer dan 150 duizend euro opstreken. Zij moesten een heffing van zestien procent betalen over het loon dat boven die grens viel. Het gaat in totaal om ruim 44 duizend werknemers.

Bedrijven in de specialistische dienstverlening zoals adviesbureaus, accountants en advocaten leverden met 178 miljoen het grootste bedrag aan heffing. Bij financiële instellingen ging het om 125 miljoen euro.

Gemiddeld moesten werkgevers bijna 47 duizend euro afdragen. Ongeveer 92 procent van de werknemers voor wie betaald moest worden, was een man.