Normal_13830530970098_1

(Novum) - Rabobank heeft tal van maatregelen genomen om te voorkomen dat werknemers in de toekomst opnieuw kunnen sjoemelen met de interbancaire rentestand Libor. Dat meldt de bank dinsdag in een verklaring. "We hebben strenge disciplinaire maatregelen genomen tegen medewerkers die rechtstreeks betrokken waren", aldus de dinsdag afgetreden topman Piet Moerland.

Zo zijn de werknemers die zich 'ernstig' misdroegen bij het doorgeven van de Libor-data ontslagen. Andere betrokkenen hebben waarschuwingen of financiële straffen gekregen. Ook moesten zij enkele managementtaken neerleggen. De bonussen over de periode van 2009 tot 2012 zijn geheel of gedeeltelijk teruggeëist. Het gaat daarbij om 4,2 miljoen euro.

Daarnaast heeft Rabobank interne controlesystemen doorgevoerd, om het doorgeven van rentestanden minder fraudegevoelig te maken. Deze procedures voldoen nu aan de 'hoogste eisen binnen de financiële sector', zo schrijft de bank. Daarnaast heeft de bank wereldwijd een cultuur-veranderprogramma doorgevoerd.

Rabobank kreeg dinsdag een boete van 774 miljoen euro voor het frauderen met Libor tussen 2005 en 2010. In totaal waren dertig werknemers van de bank op enigerlei manier betrokken bij het doorgeven van onjuiste data. Ook maakten enkele werknemers afspraken met andere banken over welke rentestand ze zouden doorgeven.

Vanwege de betrokkenheid bij het schandaal maakte topman Piet Moerland dinsdag zijn aftreden bekend. Moerland was niet betrokken bij de fraude, zo meldt de bank. Ook wist de topman niet van het gesjoemel van zijn werknemers. Met zijn aftreden wil Moerland een 'kristalhelder signaal' afgeven. "Een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen", aldus de topman.

Hoewel niemand in de top van het bedrijf op de hoogte was van de 'rate-rigging', zien de bestuurders van de bank vrijwillig af van een deel van hun bonus. Het gaat daarbij om een bedrag van in totaal twee miljoen euro. Eerder maakte de bank al bekend vrijwel alle bonussen af te schaffen. Ook de bestuurders krijgen niet langer een beloning.