Normal_euro_geld_betalen__7_

(Novum) - Het is helemaal niet zeker dat de staat er miljarden bij inschiet als ABN AMRO weer naar de beurs gaat. Dat heeft bestuursvoorzitter Michael Enthoven van NLFI, de stichting die de aandelen van de tijdens de crisis genationaliseerde bank beheert, woensdagochtend gezegd in de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat ervan uit dat de staat niet de volledige 22 miljard euro zal terugverdienen als ABN AMRO wordt geprivatiseerd. De huidige waarde wordt geschat op vijftien miljard.

Volgens Enthoven is de inschatting dat redding van de bank de staat miljarden kost te pessimistisch. "Het heeft helemaal geen functie om er nu al zo stellig over te zijn dat het nooit meer wordt terugverdiend", zei Enthoven in een gesprek met Kamerleden.

Enthoven wees erop dat de privatisering in stappen zal gaan en benadrukte dat het lang kan duren voordat het laatste aandeel is verkocht. In 2015, als het eerste deel van de aandelen moet worden verkocht, zal de opbrengst niet voldoende zijn, maar bij latere tranches kan dat heel goed anders zijn. "Als je kijkt over een termijn van twintig jaar hoef je dat helemaal niet uit te sluiten. Daar moet je op voorhand niet al te pessimistisch over denken."