Normal_13836461870098_2

(Novum) - De economie van de eurozone groeit volgend jaar minder sterk dan verwacht. Het bruto binnenlands product van de zeventien lidstaten loopt in 2014 met 1,1 procent op, zo voorziet de Europese Commissie dinsdag in haar herfstraming van de economische ontwikkelingen. In een eerdere raming in mei ging Brussel nog uit van een groei van 1,2 procent.

Dit jaar krimpt de economie van de muntunie naar verwachting met 0,4 procent, net zoals in mei werd voorzien. Inmiddels beweegt de eurozone zich echter weer in de richting van economische groei, zo schrijft de commissie in haar raming. Voor 2015 gaat Brussel uit van een economische groei van 1,7 procent.

De verwachtingen van de Europese Commissie liggen daarmee iets hoger dan die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat in oktober uitging van een groei van een procent voor 2014. Over de krimp van dit jaar zijn beide instanties het daarentegen wel eens: ook het IMF voorziet een daling van 0,4 procent in 2013.

Voor de gehele Europese Unie zijn de economische verwachtingen licht positiever dan in mei, toen de commissie voor dit jaar uitging van een krimp van 0,1 procent. In de nieuwste raming verwacht het orgaan dat het bruto binnenlands product gelijk blijft. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei van 1,4 procent.

De Europese arbeidsmarkt trekt volgend jaar echter niet of nauwelijks aan, zo denkt Brussel. Van de beroepsbevolking in de eurozone zit in 2014 gemiddeld 12,2 procent zonder werk. De werkloosheid ligt daarmee even hoog als dit jaar. Voor 2015 rekent de commissie op een kleine daling van de werkloosheid naar 11,8 procent.

Ook in de hele Europese Unie loopt de werkloosheid slechts in beperkte mate terug. Voor dit jaar rekent de commissie op een werkloosheidspercentage van 11,1 procent. Volgend jaar zit naar verwachting nog elf procent van de Europese beroepsbevolking zonder baan. In 2015 is dat vermoedelijk 10,7 procent.

De werkloosheid is het afgelopen halfjaar nagenoeg gestabiliseerd, zo schrijft de commissie. "Een naderende ommekeer op de arbeidsmarkt wordt nog niet verwacht." In plaats daarvan beweegt de werkloosheid de komende tijd mee met de groei van de muntunie.

In die omgekeerd evenredige beweging zit echter wel een vertraging, zo meent Brussel. Bedrijven kiezen er voorlopig voor hun werknemers langer te laten werken in plaats van nieuw personeel aan te nemen. Daardoor duurt het nog even voordat de voorziene economische groei doorwerkt in de werkgelegenheid.

De inflatie in de eurozone komt dit jaar uit op anderhalf procent, zo denkt de Europese Commissie. Ook voor volgend jaar gaat Brussel uit van een geldontwaarding van anderhalf procent. In de hele Europese Unie is dat respectievelijk 1,7 en 1,6 procent.