Normal_geld_munt_1_euro

(Novum) - Het overschot op de handelsbalans van de eurozone met de rest van de wereld is in september fors gestegen. De export van bedrijven naar landen buiten de muntunie lag 13,1 miljard euro hoger dan de import van producten uit die landen, zo meldt het Europees statistiekbureau Eurostat woensdag. In augustus was dat nog 6,9 miljard euro.

Ten opzichte van een jaar geleden is de stijging iets minder sterk. Toen kwam de handelsbalans van de zeventien eurolanden uit op 8,6 miljard euro. De handelsbalans van de 28 lidstaten van de Europese Unie liet in september een voorzichtige plus van zeshonderd miljoen euro zien. Een maand eerder was dat nog een tekort 2,4 miljard euro, terwijl het tekort vorig jaar zelfs 14,5 miljard euro bedroeg.

De stijging van het overschot van de eurozone is het gevolg van de sterkere export, die in september met een procent toenam. De invoer van goederen daalde daarentegen met 0,3 procent. Binnen de lidstaten hadden Duitsland en Nederland met respectievelijk 128 en 36 miljard euro in de eerste negen maanden het grootste overschot op de handelsbalans.

In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werd tussen januari en september juist veel meer ingevoerd dan uitgevoerd. Het handelstekort van Frankrijk kwam uit op ruim vijftig miljard euro, terwijl in het Britse tekort 44,5 miljard euro bedroeg.