Normal_13850164820010_1

(Novum) - Nederlanders gaan in de regel zorgvuldig met hun geld om. Meer dan negen op de tien consumenten houden bij hoeveel geld ze uitgeven. Ook doet bijna driekwart van de Nederlanders geen uitgaven die het budget te boven gaan. Dat blijkt donderdag uit een jaarlijks onderzoek van het platform Wijzer in Geldzaken.

Slechts vijf procent van de ruim duizend ondervraagde consumenten koopt geregeld iets op afbetaling. Ook denken veel Nederlanders na over hoeveel ze waaraan willen uitgeven. Zo gaf de helft van de respondenten aan vooraf na te denken over hoeveel ze aan iets uit willen geven. Zeker bij het afsluiten van financiële producten wegen veel Nederlanders de verschillende opties af.

De meeste mensen zijn voorbereid op een onverwachte rekening of op andere onvoorziene uitgaven. Liefst zestig procent heeft een spaarpotje om de kosten hiervoor te kunnen betalen. Maar ook zonder een specifiek doel voor ogen zetten veel Nederlanders geld opzij. Bijna negentig procent van de ondervraagden gaf aan te sparen, waarvan 56 procent zelfs elke maand.

Toch kreeg een kleine veertig procent van de respondenten een betalingsherinnering, omdat zij te laat waren met het betalen van een rekening. Ook staat bijna de helft van alle huishoudens wel eens in het rood. In een kleine twintig procent van de gevallen gebeurt dat zelfs meer dan vijf keer per jaar.

Wijzer in Geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, in samenwerking met ruim veertig organisaties uit onder meer de financiële sector, de wetenschap en de publieke sector. Het platform heeft tot doel het financiële inzicht onder Nederlanders te vergroten.