Normal_tweede_kamer_debat_politiek

(Novum) - De PvdA in de Tweede Kamer is nog niet overtuigd van het nut van een Europese werkloosheidsnorm, die partijprominent Ad Melkert en Europees lijsttrekker Paul Tang bepleiten. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Op vragen van verschillende oppositiepartijen zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dat zijn partij de voorstellen van Melkert en Tang nog moet bestuderen. "In algemene zin wil de PvdA streven naar een zo laag mogelijke werkloosheid. Ik weet niet of je dat doel het snelst bereikt als je een norm op papier zet."

Oud-partijleider Melkert kwam vorige maand met een rapport waarin hij pleit voor invoering van een Europese werkloosheidsnorm. Dat zou betekenen dat EU-landen de werkloosheid niet mogen laten oplopen tot boven vijf procent, net zoals het begrotingstekort eigenlijk niet boven drie procent mag komen.

Ook oud-Kamerlid Tang, vorige week gekozen tot PvdA-lijsttrekker bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei volgend jaar, bepleit een Europese werkloosheidsnorm. Volgens Tang moet die op zeven procent komen te liggen.