Logo_uwv_logo

(Novum) - Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering stijgt volgend jaar naar verwachting naar bijna een half miljoen. Eind dit jaar ligt het aantal WW'ers al op 435 duizend. Die verwachting spreekt uitkeringsinstantie UWV dinsdag uit op basis van eigen onderzoek. Het aantal WW-uitkeringen zou volgend jaar ruim anderhalf keer zo hoog liggen als in 2004.

Dit jaar komen er ruim zeventienduizend Wajongers bij, meldt het UWV verder. Dat zijn er duizend meer dan de groei in 2011. Ook voor volgend jaar verwacht het UWV een Wajong-instroom met zeventienduizend.

Het aantal arbeidsongeschikten onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) stijgt zowel dit als volgend jaar met 37 duizend. Gemiddeld stromen meer vrouwen dan mannen in, maar het verschil wordt kleiner.

Door de krimpende economie neemt de werkgelegenheid dit jaar en volgend jaar af, verwacht de uitkeringsinstantie. Het werkloosheidspercentage stijgt mede hierdoor naar 9,25 procent in 2014. Dit is historisch gezien een zeer hoog percentage, zegt het UWV. Alleen in de eerste helft van de jaren tachtig lag dit percentage hoger.