Normal_13869300590010_1

(Novum) - De werkgelegenheid in de zeventien eurolanden is in het derde kwartaal op hetzelfde niveau gebleven als in de twee kwartalen daarvoor. Het aantal werkenden in de eurozone bedroeg 145 miljoen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Ten opzichte van een jaar eerder daalde het aantal mensen met een baan wel, met 0,8 procent. De daling op jaarbasis was hiermee wel minder groot dan in het tweede kwartaal, toen de werkgelegenheid met 1,1 procent afnam.

Tussen de eurolanden verschilde de ontwikkeling van de werkgelegenheid wel flink. Zo zag Portugal in het derde kwartaal het aantal mensen met een baan op kwartaalbasis met 1,2 procent toenemen. In Ierland steeg de werkgelegenheid met 1,1 procent. Deze twee landen hebben een paar jaar geleden financiële steun gekregen van de andere eurolanden. De steun aan Ierland stopt begin volgend jaar, Portugal wil medio volgend jaar weer zelfstandig kunnen lenen.

In twee andere landen die noodsteun hebben gekregen, Cyprus en Griekenland, is de ontwikkeling van de werkgelegenheid veel minder gunstig. Cyprus zag het aantal mensen met een baan met 1,4 procent afnemen en Griekenland met 0,7 procent. Voor beide landen geldt dat ze voorlopig nog steun blijven krijgen. In Nederland nam het aantal mensen met een baan met 0,3 procent af, volgens de cijfers van Eurostat.