Normal_13872634180010_1

(Novum) - De verschillen in werkloosheid per provincie lopen volgend jaar verder op, terwijl de verschillen in economische groei tussen de provincies nagenoeg gelijk blijft. Die voorspelling geeft het economisch bureau van ING dinsdag.

De gemiddelde werkloosheid in Nederland komt naar verwachting van de economen van ING uit op 9,0 procent. Het gemiddelde percentage over dit jaar bedraagt waarschijnlijk 8,3 procent, schrijft de bank.

Per provincie verschilt de werkloosheid nu al sterk, en dat loopt verder op. Zo stijgt de werkloosheid in Zeeland volgend jaar naar verwachting van de ING-economen licht, van 6,2 naar 6,5 procent. In Flevoland is de verwachte stijging veel forser, van 11,1 procent dit jaar naar 12,5 procent volgend jaar.

De verschillen in economische groei zijn met ruim een procentpunt veel minder groot. Het jonge Flevoland is de provincie waar de economie volgend jaar waarschijnlijk met 1,2 procent het hardst groeit, schrijft het economisch bureau. De provincie met de minste economische groei is Drenthe. De noordelijke provincie kampt volgend jaar als enige waarschijnlijk nog met een krimp, van 0,1 procent.

Dat de werkloosheid volgend jaar wel verder oploopt, terwijl de in de meeste provincies de economie al wel aantrekt, is volgens ING te verklaren doordat de arbeidsmarkt achterloopt op de conjunctuur. Vooral in de zorg en publieke sector zullen volgend jaar nog banen verdwijnen.