Normal_electrician-2755682_960_720

De begrippen ‘laagopgeleid’ en hoogopgeleid’ zijn behoorlijk ingeburgerd in onze huidige maatschappij. Lange tijd werd werken met je handen als minderwaardig gezien dan een functie waarvoor je vooral theoretische kennis nodig hebt. Gelukkig zien we steeds vaker in dat dit eigenlijk onjuist is. Zeker in een samenleving waarin gelijkwaardigheid veel aandacht krijgt, blijkt iedereen even hard nodig te zijn. Of je nu een arts of advocaat bent of een servicemonteur van installaties, loodgieter of vrachtwagenchauffeur. Niet minder, maar anders opgeleid met meer aandacht voor de praktijk.

Grote vraag naar elektro- en installatietechnici

Onze overheid heeft fors ingezet op het doel de kenniseconomie in ons land te versterken. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een beter toegankelijk onderwijs voor iedereen, halen steeds meer jongvolwassenen een hbo- of wo-diploma. Een theoretische opleiding leek immers betere perspectieven te bieden. Dat dit ook nadelen heeft, dat ondervinden we nu. De afgelopen jaren was er al een tekort aan vakbekwame professionals, en dit zal de komende jaren zeker niet veranderen.

Er zijn allerlei ontwikkelingen die vragen om een groeiend aantal medewerkers in de installatie- en elektrobranche. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling en het onderhoud van een groeiende hoeveelheid medische apparatuur, voor onze vergrijzende bevolking. Daarnaast zal ook de ontwikkeling van het Internet-of-Things (IoT) de komende jaren in een stroomversnelling raken naar verwachting. En dan hebben we het nog niet eens over alle mensen die nodig zullen zijn om de samenleving te verduurzamen. Elektrificatie van vervoer, energieopwekking uit duurzame bronnen en verduurzaming van gebouwen vragen de komende decennia om veel meer technische vakmensen dan er nu zijn.

Goede perspectieven in de techniek

Mensen die in de technische sector willen werken, hoeven niet snel bang te zijn zonder werk te komen zitten. Doe je nu iets heel anders, maar zou je graag in de techniek werken? Ook zonder vooropleiding in die richting of relevante werkervaring kun je al snel aan de slag. Hiervoor kun je diverse omscholingstrajecten volgen, zoals een opleiding elektrotechniek of een installatietechniek opleiding. Om maar zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, hebben dergelijke omscholingstrajecten aantrekkelijke voorwaarden. De opleiding kost je niets, en doordat je meteen in de praktijk aan de slag gaat verdien je ook gelijk salaris.

Andere kijk op opleiding en werk

De afgelopen decennia hebben we een behoorlijk andere kijk gekregen op opleiding en werk. Vroeger gingen kinderen vaak na de middelbare school direct werken, meestal in het bedrijf waar ook de vader of moeder werkzaam was. Tegenwoordig zijn kinderen hier veel vrijer in. Na de middelbare school volgt veelal een vervolgstudie naar eigen keuze. Hoewel deze omslag van individuele keuzevrijheid in plaats van familietradities voordelen heeft, kleven er ook nadelen aan. Er lijkt een wildgroei aan zowel opleidingen als functies te zijn gekomen, waarvan het maatschappelijk nut moeilijk in te schatten is. Om mensen over te halen wel een nuttig beroep te kiezen (zoals in de techniek), zijn interessante opleidingen en omscholingstrajecten hard nodig.