Net als in elke andere sector ontwikkelen er elke keer nieuwe trends. Zo ook in de bouwsector. In dit artikel bespreken we twee trends op het gebied van de bouw, namelijk: duurzaamheid in de bouw en veranderingen in de demografische samenstelling.
Duurzaamheid in de bouw
Over de hele wereld worden plannen gemaakt om zo duurzaam mogelijk te leven. Zo ook in de bouwsector. Nederland heeft als doel om in 2050 de energievoorziening bijna volledig duurzaam en CO-2 neutraal te laten zijn. In de utiliteitsbouw zijn ook vele duurzame initiatieven.
De bouwsector heeft een groot aandeel in het verbruik van bijvoorbeeld water, afval en circulariteit en locatiekeuze. Het kan een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de CO-2 uitstoot. Het duurzaamheidsthema is actueler dan ooit in de bouwsector en de gehele wereld. De bouw kan ook bijdragen aan het duurzaamheid proces op het gebied van logistiek. Zo kan het zorgen voor een digitalisering en de optimalisatie hiervan, waardoor er bijvoorbeeld minder papier wordt gebruikt op de kantoren.
Duurzame methodes om te bouwen
Duurzame bouwmethodes zijn ontwikkeld om de impact van de bouw op het milieu te minimaliseren, terwijl de kwaliteit en levensduur van de constructies juist worden verbeterd. Door het gebruik van duurzame materialen zoals bamboe, hout en stro kan dit worden bereikt. Daarnaast is het belangrijk dat gebouwen worden ontworpen op een manier die efficiënt is in het gebruik van energie en water.
Veranderingen in de demografische samenstelling
De demografische samenstelling van een land is constant in beweging. Dit is in Nederland niet anders. De veranderingen in de demografische samenstelling hebben gevolgen voor de bouwsector, doordat de vraag verandert. Op dit moment is de samenleving aan het vergrijzen en verplaatsen we steeds meer naar de steden. Daarnaast is de vraag naar woningen voor kleine gezinnen sterk toegenomen.
Toenemende vergrijzing
Vergrijzing houdt simpelweg in, het ouder worden van de samenleving. Hoe ouder de gemiddelde leeftijd in een samenleving, hoe ‘grijzer’ de samenleving. In Nederland neemt volgens de laatste prognoses de groep 75-plussers toe van 8.5% naar 15% tot medio 2050. Doordat er steeds meer ouderen komen, moeten er ook meer verzorgingsplekken zijn. Echter kunnen deze niet allemaal voorzien worden. Daarom heeft Nederland een overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Door de mobiliteitsbeperkingen die vele ouderen hebben roept dit nieuwe vraagstukken op in de bouwsector. Hierbij kun je denken aan aangepaste badkamers, trapliften of zelfs verlaagde drempels. Hiervoor zijn nieuwe technologieën en materialen nodig.
Urbanisatie
Urbanisatie is een demografische trend waarin de bevolking steeds meer naar de steden trekt en de steden steeds drukker worden. Het gevolg van urbanisatie is de vraag naar meer woningen in de stad. Echter, zitten er veel regels aan het bouwen in de stad en is er maar beperkt ruimte. Dit samen met de duurzaamheid trend in de steden maakt het erg lastig om juiste gebouwen te plaatsen in de stad. Dit brengt een uitdaging mee voor de bouwsector. Het moet creatieve oplossingen verzinnen om de woningvraag te bedienen. Een voorbeeld van een oplossing kan zijn om hoge gebouwen te plaatsen.
Vraag naar kleinere woningen
Naast de vergrijzing en urbanisatie is er een stijging in de vraag naar kleinere woningen voor gezinnen. Door de toenemende woningdruk en gasprijzen is het voordeliger om in een kleiner huis te wonen waardoor startup gezinnen meer geld te besteden hebben.