Normal_pexels-maria-orlova-4916671

De architectuur is een constant evoluerend vakgebied, nieuwe trends en stijlen komen voortdurend op. Door de vele ontwikkelingen zijn er steeds meer trends in de architectuur. Deze trends zijn van grote invloed op de architectuurwereld. Hieronder bespreken we enkele van de huidige trends in de architectuur.

De grootste trends in de architectuur

Hieronder beschrijven we zes trends in de architectuur.

Duurzaamheid

Duurzaam en groen bouwen zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren. Architecten en ontwerpers hebben steeds meer oog voor de impact van gebouwen op het milieu en proberen nieuwe manieren te vinden om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen. Dit kan onder andere door het gebruik van hernieuwbare materialen, het ontwerp van gebouwen die passief energie opwekken en het gebruik van groendaken.

 

Digitalisering

De digitale technologie heeft een enorme impact gehad op de architectuur en het ontwerpproces. Tegenwoordig kunnen architecten complexe ontwerpen en modellen maken met behulp van geavanceerde software en kunnen klanten het ontwerp bekijken in virtuele ruimtes. Dit heeft niet alleen het ontwerpproces versneld, maar heeft ook geholpen bij het vinden van oplossingen voor technische problemen.

 

Minimalisme 

Minimalistisch ontwerp is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het minimalistisch ontwerp is gericht op het creëren van eenvoudige, ongecompliceerde ruimtes met een minimum aan decoratie en overbodige elementen. Dit kan helpen bij het creëren van rustige, kalmerende ruimtes die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

 

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een belangrijk aspect geworden in de architectuur, vooral in de context van moderne werkruimtes. Ontwerpers hebben zich gericht op het creëren van flexibele ruimtes die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van verplaatsbare wanden en meubilair dat gemakkelijk kan worden verplaatst en aangepast aan de behoeften van de persoon of aan verschillende situaties.

 

Biophilic design

Biophilic design is een ontwerptrend die gericht is op het creëren van ruimtes die in harmonie zijn met de natuur. Dit kan door het gebruik van natuurlijke materialen, planten, waterpartijen en het maximaliseren van natuurlijk licht en uitzicht. Dit kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers en kan een gevoel van verbondenheid met de natuur creëren.

 

Modulariteit

Modulaire ontwerpen zijn ontwerpen die bestaan uit componenten die in verschillende combinaties en configuraties kunnen worden samengevoegd om verschillende eindproducten te creëren. Producten worden hierbij gestapeld of gekoppeld om een gebouw te creëren. De producten worden in de fabriek al geproduceerd en gebruiksklaar geleverd waardoor ze op de locatie enkel nog gestapeld of gekoppeld moeten worden.  Dit kan leiden tot een grotere flexibiliteit in het ontwerp en kan de productie en assemblage van gebouwen efficiënter en duurzamer maken. Dit is een zeer innovatieve trend in de architectuur.

Kortom, de architectuur is voortdurend in beweging en er zijn tal van trends en stijlen die opkomen en verdwijnen. De bovengenoemde trends zijn enkele van de belangrijkste trends in de hedendaagse architectuur.

 
Door: Nationale Bouwgids