DEN HAAG (Novum) - FNV en CNV vinden het plan om mensen na een tijdelijk dienstverband een contract van zeven of tien jaar aan te bieden onacceptabel. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) presenteerde dat plan dinsdag in zijn bedrijfslevenbrief.
Verhagen ligt op ramkoers met de FNV als hij zijn voorstel doorzet, reageert de vakcentrale woensdag. Ook voor CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen is het voorstel onacceptabel. "De zogenoemde ketenbepaling in de flexwet zet juist een rem op het aantal tijdelijke contracten."
"Een dergelijke aanpassing van de flexwet is onnodig en ongewenst en een vergaande versoepeling van het arbeids- en ontslagrecht", zegt Catelene Passchier, die bij de FNV over arbeidsvoorwaarden gaat.
Zij vindt dat Verhagens argumenten geen hout snijden. "Werknemers met een vast dienstverband presteren beter in termen van loyaliteit, productiviteit en innovatiekracht."
Nu is het zo dat werkgevers na drie tijdelijke contracten of na drie jaar de tijdelijke arbeidsovereenkomst moeten omzetten in een contract voor onbepaalde tijd. "Dat moet zo blijven, anders krijgen werknemers nooit zekerheid of continuïteit", zegt Limmen.
"Met dit voorstel vergroot de minister de onzekerheid van werknemers. Mensen met een tijdelijk contract hebben nu al grote moeite om een bestaan op te bouwen en krijgen geen hypotheek."
Verhagen geeft aan dat hij met zijn voorstel duurzame inzetbaarheid van werknemers wil stimuleren, vervolgt Limmen. "Alsof dat nodig is. Tijdelijke werknemers hoeven echt niet gestimuleerd te worden om duurzaam inzetbaar te zijn."
Het zijn volgens Limmen de werkgevers die hier niet aan willen. "Het CNV pleit er al jaren voor dat werkgevers meer en verplicht gaan investeren in scholing en inzetbaarheid voor tijdelijke medewerkers."