DEN HAAG (Novum) - De overkoepelende Green Deal die is gesloten tussen het rijk en de werkgeversorganisaties en milieubeweging is een 'gemiste kans'.
Er ontbreken namelijk structurele maatregelen die nodig zijn voor een overgang naar een duurzame economie, laat het platform voor duurzame ondernemers De Groene Zaak maandag weten.
De brancheorganisatie die meer dan honderd grote, middelgrote en kleine 'koplopers' in duurzaam ondernemen vertegenwoordigt, zet daarom zijn handtekening niet onder de deal.
Die bevat nauwelijks concrete maatregelen en lijkt vooral in te steken op inspanningen die door het bedrijfsleven moeten worden gepleegd, vindt De Groene Zaak. Voorzitter van De Groene Zaak Martin van Rijn spreekt ook tegen dat sprake is van een 'deal', omdat 'onduidelijk is onder welke voorwaarden de overheid instapt'.
Verder zouden concrete voorstellen om deze deal een 'echt duurzaam financieel-economisch fundament' te geven, niet zijn overgenomen en zet het rijk vooral in op 'quick wins' die gemakkelijk en goedkoop kunnen worden gerealiseerd.
Deze kritiek klinkt ook vanuit de Tweede Kamer. Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) spreekt eveneens van een gemiste kans en noemt de deal te vrijblijvend. De echte keuzes blijven uit, stelt zij.
"Waar zijn de stevige normen die innovatie stimuleren en de afrekenbare doelen?" De deal leidt niet tot de omslag naar een duurzame samenleving, voorspelt zij.
Ook Esmé Wiegman (ChristenUnie) hekelt het gebrek aan structurele verbeteringen. Zij wil weten wat het kabinet gaat doen als het beoogde doel niet wordt gehaald. "Als we dat niet in de gaten houden, blijft het een 'goede bedoelingen-akkoord' en bereiken we hoegenaamd niets."
De natuur- en milieuorganisaties en het bedrijfsleven steken juist de loftrompet over de gesloten deal. "Door de economische kansen van verduurzaming te verzilveren wordt op ondernemende, innovatieve wijze bijgedragen aan het behalen van nationale en internationale energie- en klimaatdoelstellingen", luidt het persbericht.
Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) ondertekende maandagmiddag samen met staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) 59 Green Deals met bedrijven, provincies, gemeenten, kennisinstellingen en brancheorganisaties. Hiermee geeft het kabinet 'ruim baan' voor duurzame economisch groei.
"Bedrijven en burgers zorgen dat het project van de grond komt, de overheid ruimt de belemmeringen uit de weg. Dat is de deal", licht Verhagen het concept toe. De overheid moet duurzaamheid niet van bovenaf opleggen 'met allerlei verboden', maar burgers en bedrijven zelf hiervoor de ruimte geven, aldus de bewindsman.
De gesloten 'deals' variëren van het opwekken van het opwekken van energie uit rioolslib, het opwekken van biogas uit mest, klimaatneutrale nieuwbouw in Amsterdam vanaf 2015 tot het stimuleren van windenergie, duurzame filmproducties en een 'groene' investeringsmaatschappij.