UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat Energie-U ondersteunen bij de uitwerking van een plan voor een windpark op bedrijventerrein Lage weide. Verschillende partijen konden een plan indienen bij de gemeente.
Het plan van Energie-U kwam als beste uit de bus. Wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk is positief over het voorstel van het Energie-U: 'Het is een professioneel initiatief van Utrechters zelf.
Duurzame energie en participatie met bewoners en bedrijven gaan hier hand in hand'. De planvorming met alle betrokkenen start in het voorjaar van 2012. De gemeente Utrecht wil dat de stad meer in de eigen - duurzame – energiebehoefte voorziet.
De gemeente stimuleert daarom energiebesparing en streeft ernaar dat in 2020 twintig procent van de benodigde energie duurzaam is opgewekt. Windenergie draagt hier aan bij en biedt goede kansen onze afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranciers te verminderen.
Acht windmolens kunnen zo'n 16.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat is 10% van de Utrechtse bevolking. Windenergie maakt onderdeel uit van het programma Utrechtse Energie.
Criteria
De gemeente toetste de voorstellen aan drie criteria:
- worden bewoners en ondernemers betrokken bij de planvorming, de exploitatie en het afnemen van stroom?
- sluit het initiatief aan op het gewenste aantal windmolens?
- zijn financiële en organisatorische risico's goed afgedekt?
Van de twee ingediende voorstellen voldoet alleen het plan van Energie-U aan alle drie de criteria. Energie-U is een coöperatieve vereniging die zich inzet voor minder energiegebruik en het realiseren van meer duurzame energie in Utrecht en omgeving. Energie-U wil acht tot veertien windturbines bouwen.
Wat houden de plannen van Energie-U in?
Energie-U heeft twee varianten uitgewerkt. Een variant met 8 en een variant met 14 windmolens. De laatste variant levert per jaar aan zo’n 3000 huishoudens meer stroom. De coöperatieve Vereniging Energie-U financiert de windmolens met behulp van omwonenden, bedrijven en leden van Energie U.
Zij worden eigenaar van de turbines, delen in de winst en gebruiken de groene stroom van de windmolens. Door nader onderzoek, gesprekken met omwonenden en betrokkenen en de Milieueffectrapportage (MER) worden voor- en nadelen van de verschillende varianten in kaart gebracht.
Uit het plantraject zal blijken welke variant de voorkeur heeft van de initiatiefnemer, de gemeente en de belanghebbenden. Op basis hiervan wordt het voorstel omgezet in een te realiseren plan.
Om wat voor molens gaat het?
Het gaat om windturbines met een ashoogte van circa 100 meter. De turbines hebben een vermogen tussen 1,5 en 3 megawatt; de lengte van de wieken varieert tussen de 40 en 50 meter.
Het windpark zal vooral zichtbaar zijn vanaf de randen van de omliggende wijken, langs de A2 en vanuit het buitengebied. Inclusief de wieken zijn de windmolens ongeveer even hoog als de Nuon schoorsteen op Lage Weide.
Inbreng van bewoners en ondernemers
Volgend voorjaar kunnen bewoners en ondernemers hun mening en ideeën over de plannen inbrengen. De gemeente nodigt belanghebbenden hiertoe uit. Centraal in de planvorming staan het beperken van overlast en een goed ruimtelijk ontwerp én de bijdrage die het windpark levert aan een goedkope groene stroomvoorziening en de vermindering van het klimaatprobleem. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of er een windpark op Lage Weide komt en zo ja, welke variant.
Lage Weide
Windmolens gaan goed samen met bedrijfsfuncties op een bedrijventerrein. Windmolens op Lage Weide dragen bij aan een omslag naar een duurzaam bedrijventerrein.
De gemeente heeft in 2009 de haalbaarheid voor windenergie onderzocht. Lage Weide kwam als kansrijke locatie naar voren. Er is een schatting gedaan dat er acht tot dertien windmolens van 3 Megawatt geplaatst kunnen worden op voldoende afstand tot omliggende woningen.
© Nationale Bouwgids