Normal_2811

DEN HAAG (ANP) - Het ruimtelijk beleid van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) kan als effect hebben dat grootstedelijke gebieden, zoals de Randstad, worden bevoordeeld ten opzichte van de minder stedelijke regio's.

Dat vindt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, die over deze kwestie maandag in debat gaat. Dan wordt in de Tweede Kamer de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van de VVD-bewindsvrouw besproken.

In die visie schetst de minister een beeld van de integrale aanpak die ze op de gebieden infrastructuur en ruimte wenst. Ze wil onder meer decentraliseren. Op zich is het CDA daar niet tegen, maar de partij vreest dat als gevolg van die aanpak het Rijk alleen nog maar euro's wil spenderen in gebieden waar ze economisch renderen, zoals in de Randstad.

"Het CDA wil ook aandacht voor de regio's'', aldus De Rouwe. Schultz benoemt in haar visie verschillende topsectoren die gesteund moeten worden. Die concentreren zich meestal rondom stedelijke regio's.

Het CDA vindt het terecht dat die gebieden mogen rekenen op betrouwbare infrastructuur, maar vindt dat het landelijk gebied onderbelicht is gebleven. De agrarische sector zou bijvoorbeeld meer aandacht moeten krijgen, oordeelt De Rouwe.

"Kern van de zaak is voor het CDA dat infraprojecten krimpgebieden juist moeten verbinden. De Randstad heeft de mogelijkheid problemen (zelf) op te lossen, de regio's verdienen juist aandacht'', analyseert de volksvertegenwoordiger.

"De visie lijkt aan te geven dat krimp in de regio de verantwoordelijkheid is van decentrale overheden, maar een versterkte groei in de Randstad leidt tot een versterkte krimp in de periferie. Het lijkt er op dat de krimpregio's de gevolgen van inzet van het Rijk voor de Randstadgebieden zelf moeten oplossen.'' Het CDA is tegen en wil weten hoe Schultz daar naar kijkt.