Normal_3119

RIJSWIJK (ANP) - De Nederlander lijkt hard werken te zijn verleerd. Was Nederland in de jaren 70 nog een van de meest vrome volken als het om arbeidsethos gaat, vorig jaar werkte de Nederlander gemiddeld nog maar 28 uur in de week.

Slechts de Noren en Duitsers werkten gemiddeld minder uren. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid door weblog Sargasso en het ANP.

"De Nederlanders zijn verwend geraakt", stelt Ferry Koster, universitair hoofddocent arbeidsorganisatie en management van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Het beeld van de hardwerkende Nederlander bestaat niet meer".

"Mensen kiezen vooral uit sociaal oogpunt minder vaak voor hun carrière. Maar ook de mogelijkheid van deeltijdwerken is debet aan een verminderde arbeidsethos." Met name de veelal in deeltijd werkende vrouw heeft het gemiddeld aantal arbeidsuren van de Nederlanders doen kelderen.

Gestegen welvaart
De sterke daling van het aantal uren is volgens Koster een gevolg van de gestegen welvaart. Nederlanders werkten in 2010 gemiddeld 1462 uur per jaar tegenover krap 2100 uur in 1970. "Nederlanders vinden inkomen absoluut belangrijk", stelt Koster.

"Maar op een bepaald moment bereikt het inkomen een verzadigingspunt, waarna het salaris van ondergeschikt belang wordt. De Nederlander kan kiezen en dat maakt dat de arbeidsparticipatie vaak vermindert."

Opvallend is dat sinds het begin van de huidige financiële crisis medio 2008 de arbeidsethiek weer toeneemt. "Mensen gaan inderdaad weer extra werken om bijvoorbeeld een buffer op te bouwen", aldus Koster.

"Je merkt toch dat mensen zich meer zorgen maken." Volgens de docent draagt het nieuwe werken, waar werktijden, het aantal gewerkte uren en de werkplek flexibel kan worden ingevuld, bij tot een vermeerdering van het gemiddeld aantal uren.

Arbeidsethos
Naast Nederland vertoont ook de arbeidsethos van andere Europese landen zoals Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen een soortgelijke daling. Ter vergelijking blijken met name de Aziaten de ware workaholics.

Inwoners van Singapore werkten vorig jaar gemiddeld 2409 uur. In Zuid-Korea lag dit aantal op 2352. Volgens Koster worden die cijfers mogelijk gevoed door beperkter arbeidsrecht in die landen of een traditioneel rollenpatroon van de werkende man en de vrouw die het huishouden bestiert.