LEEUWARDEN - Goed nieuws voor de oud-werknemers van het failliete Nacap Benelux BV: het Hof in Leeuwarden oordeelde gisteren in hun voordeel.
Het moederbedrijf van Nacap Benelux, de Koop Holding onder leiding van Henk Koop en Cor Boonstra, moet het sociaal plan alsnog uitvoeren voor de werknemers die als gevolg van het faillissement in de WW terecht zijn gekomen.
Sociaal plan
In mei van dit jaar stonden ruim 100 werknemers met lege handen op straat, toen pijpleidingenbedrijf Nacap Benelux failliet ging en de Koop Holding weigerde het sociaal plan uit te voeren.
De vakbonden zijn van mening dat de Koop Holding Nacap Benelux bewust heeft leeg getrokken om liquiditeitsproblemen in het moederbedrijf op te lossen.
Het solvabele bedrijf ging vervolgens failliet en grootaandeelhouders Henk Koop en Cor Boonstra waren niet van mening dat zij het sociaal plan moesten uitvoeren.
Het kort geding werd afgelopen zomer door de oud-werknemers en de FNV gewonnen. De Koop Holding ging vervolgens in hoger beroep. Gisteren oordeelde ook het Hof In Leeuwarden in het voordeel van de oud-werknemers.
Goedkoop lozen
"Het is fantastisch nieuws. De verhalen van de oud-werknemers waren zo schrijnend dat ik blij ben dat ook de rechter niets anders kon dan oordelen dat zij in hun recht stonden," aldus Osman Yildiz, regiobestuurder bij FNV Bouw. Ook Marije Ottervanger van FNV Bondgenoten is opgelucht: "Hiermee is bewezen dat je niet weg kunt komen met slecht werkgeverschap en het goedkoop lozen van werknemers."
Doorbraak
Met de uitspraak heeft de rechter heeft de mogelijkheid van aandeelhouders om ten koste van de werknemers misbruik te maken van het vennootschapsrecht verder ingeperkt. Daarmee is een doorbraak bereikt in het vennootschapsrecht.
Het hof heeft bepaald dat het moederbedrijf een zorgplicht heeft voor de werknemers van de dochterbedrijf, als het moederbedrijf in alle opzichten de gang van zaken bij het dochterbedrijf heeft bepaald. Dat heeft in deze zaak er toe geleid dat Koop Holding in moet staan voor een sociaal plan bij de failliete dochter.
Anderhalf miljoen
Tijdens het hoger beroep kwam ook de anderhalf miljoen euro aan bod die de Koop Holding voor het sociaal plan van de oud-werknemers had gereserveerd.
De rechters informeerden herhaaldelijk bij de advocaat van de Koop Holding wat er met dat geld gebeurd is. Die kon daar geen duidelijk antwoord op geven en hield het erop dat het ‘bij de unwinding van Nacap Benelux is gebruikt’.
Pijpleidingen gas, water elektriciteit
Nacap Benelux BV (vlak voor het faillissement bekend als Hoogenboom Benelux BV) specialiseerde zich in het leggen van pijpleidingen voor gas, water, elektriciteit en data en was met name actief in Nederland. In 2009 werkten er nog 450 mensen bij Nacap Benelux in Nederland, waarvan 200 lid zijn van FNV (Bouw of Bondgenoten).
Bron: FNV