Normal_3384

ASSEN (ANP) – De Veenkoloniën zijn maar een klein gebied in Nederland, maar moeten straks ruim 10 procent van de windenergie op land opbrengen.

Enkele coöperaties van boeren en een investeringsmaatschappij hebben er vergaande plannen voor de bouw van drie grote windmolenparken: in totaal 200 molens met een ashoogte van 100 tot 135 meter. Het verzet groeit.

Het gaat om een park van 350 tot 450 MW in de Drentse Monden (gemeente Borger-Odoorn), één van 120 tot 150 MW in de gemeente Aa en Hunze en één van 120 MW op de grens van Groningen en Drenthe langs de N33 (Assen-Veendam).

De plannen leiden tot onrust; veel bewoners zien zo’n groot aantal windmolens niet zitten. De Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) begrijpt de onrust. "De huidige plannen zijn meer dan een brug te ver", zegt hij. "We willen niet naast elk hunebed een windmolen."

Uit gegevens van de provincie blijkt dat ruim 9000 mensen straks niet bij, maar middenin een groot windmolenpark zullen wonen. Munniksma: "Dat is onaanvaardbaar."

Voor landbouwers zijn de windmolenparken een lucratieve bezigheid. Dat leidt tot spanningen. Op het provinciehuis van Drenthe kennen ze de verhalen inmiddels ook: de boer die in het voorbijgaan op zijn tractor zijn middelvinger opsteekt tegen een verklaard tegenstander, of de investeerder die op zondag niet meer naar de kerk durft omdat hij wordt uitgescholden.

Wel begrijpelijk, vindt Henk Bulder, bestuurslid van Platform Storm, één van de actiegroepen tegen de windmolenparken. "Al die plannen gaan over de ruggen van de bewoners."

"Misschien dat 100 boeren ervan profiteren. Die kunnen straks rentenieren. Ze stellen een stukje landbouwgrond beschikbaar en worden daar rijkelijk voor beloond. De rest is de klos." Bulder woont in de Drentse Monden.

Als de plannen daar doorgaan, staan in een straal van 5 kilometer 70 tot 100 windmolens, zegt hij. "Met een piekhoogte van 200 meter. Ons woon- en leefgenot gaat naar de knoppen."

De actiegroepen vrezen ook voor de gezondheid door de laagfrequente geluidsgolven die de wieken produceren. "Daar kun je echt ziek van worden." De provincie Drenthe vindt enkele kleinere parken met een totaal vermogen van 280 MW mooi genoeg.

Maar feitelijk staat de provincie buiten spel. De plannen voor de windmolenparken vallen onder de zogeheten rijkscoördinatieregeling van het ministerie van EL&I. Munniksma pleit daarom voor het Deense model: dat alle bewoners kunnen participeren in een windmolenpark.

"Een windmolen wordt er niet mooier van, maar het voelt wel anders. Groene energie is mooi, maar je moet het de mensen niet door de strot duwen."