DEN HAAG (Novum) - De Raad van State is uiterst kritisch op het plan van het kabinet om de Crisis- en herstelwet permanent te maken.
Volgens het hoogste adviesorgaan van de regering zijn de effecten ervan nog onduidelijk en ontbreekt een goede analyse van het wetsvoorstel. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) kondigde het voornemen om de wet een blijvend karakter te geven vorige maand aan.
De wet, die was bedoeld om tijdens de economische crisis voor extra banen te zorgen, ging op 31 maart 2010 in en zou oorspronkelijk tot 1 januari 2014 gelden. Dankzij de wet worden veel regels, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, opzijgezet.
Dat maakt het mogelijk sneller wegen aan te leggen en andere grote bouwprojecten uit te voeren. De Raad van State merkt op dat de meeste belemmeringen in de voortgang van ruimtelijke projecten met uitvoering te maken hebben en niet met wettelijke beperkingen.
Ook is nog niet geëvalueerd wat de effecten zijn van de tijdelijke wet. Daarnaast ziet de raad juridische bezwaren. Zo dreigt een tweedeling te ontstaan tussen het ruimtelijk bestuursrecht en het overig bestuursrecht en wordt het bestuursrecht en het omgevingsrecht mogelijk gecompliceerder dan het was.