Normal_4037

UTRECHT - Bijna de helft van de OR-en van bedrijven in de bouw en gerelateerde sectoren heeft veel invloed op de gang van zaken binnen die bedrijven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van FNV Bouw naar invloed en effect van medezeggenschap in een aantal sectoren in en rond de bouw.

Tegelijkertijd moeten OR-en vaak nog wel leren hoe zij samenwerken met de verschillende geledingen van de bedrijven. En hoe zij daarbij meer invloed krijgen. Een rijkgeschakeerd en zorgvuldig opgebouwd intern netwerk is een belangrijke succesfactor in het vergroten van OR-invloed, zo blijkt uit ‘De Ondernemingsraad en zijn netwerk’, een samenwerkingsproject van de vakbond en de universiteit over de ‘netwerkende’ OR.

Van de deelnemers geeft 46 procent aan veel invloed te hebben op de gang van zaken binnen het bedrijf. Aan het onderzoek deden 164 OR-en mee. Hoofdconclusie is dat OR-en in de bouwnijverheid wel gebruik maken van hun interne netwerken maar dat dit beter kan.

Dat vinden  ook de directies en de netwerken zelf. Contacten worden te weinig opgebouwd en onderhouden, maar als de nood aan de man is weet men de hoofdrolspelers wel te vinden. Het zou goed zijn om in rustige tijden de interne netwerken alvast op te bouwen. Dan kun je bij een reorganisatie sneller schakelen. Dat is ook in het belang van de onderneming.

Meerwaarde
Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de OR afhangt van drie elementen. Zo is de houding van de directie ten opzichte van medezeggenschap een belangrijke factor. Ziet de directie meerwaarde in de OR, dan vaart de OR daar wel bij.

Heeft een directie niet veel op met medezeggenschap, dan ondervindt de OR vaak tegenwerking. Daarnaast wegen kennis van zaken en vaardigheden in het OR-handwerk mee bij het bepalen van de invloed van de OR.

Tenslotte is het interne netwerk van de OR een factor van betekenis. OR-en met een goed intern netwerk geven in het onderzoek aan dat vaste contacten binnen het bedrijf van groot belang zijn om invloed te kunnen uitoefenen op besluitvorming. Als OR-leden op gezette tijden overleggen met bijvoorbeeld P&O-ers en arbo-functionarissen, boeken OR-en meer resultaat.

Drietrapsraket
Charley Ramdas, als bondsbestuurder van FNV Bouw verantwoordelijk voor de portefeuille Medezeggenschap: “De succesformule van invloedrijke OR-en is een drietrapsraket. Hoe beter de contacten van de OR binnen het bedrijf, hoe beter het gesteld is met het interne netwerk."

"De kwaliteit van het interne netwerk is op zijn beurt van doorslaggevend belang voor de invloed van de OR op de richting die het bedrijf uitgaat. Het samenwerkingsproject van FNV Bouw en de Radboud Universiteit Nijmegen laat zien dat er in de bouw nog een wereld te winnen valt met interne netwerken. Mijn boodschap is: bouw aan een beter intern netwerk, want de toekomst van je bedrijf heeft daar alle belang bij."

Naast het onderzoek bestond de projectsamenwerking tussen FNV Bouw en de Radboud Universiteit Nijmegen uit een aantal casestudies en twee OR-werkconferenties. Daaruit is naar voren gekomen dat OR-leden behoefte hebben aan concrete instrumenten bij het uitbouwen en verstevigen van hun interne netwerk.

De vakbond en de universiteit adviseren OR-en om met vaste contactpersonen per afdeling te werken, focusgroepen te organiseren en heisessies of werkconferenties te beleggen met directies, managementteams en stafafdelingen.

De vakbond en de universiteit voerden het onderzoek uit in het kader van een samenwerkingsproject over de Ondernemingsraad en zijn netwerk. De deelnemers waren 164 OR-en uit vijf sectoren en branches; de aannemerij, afbouw, houthandel, timmerindustrie en wooncorporaties.

De deelnemers zijn ook meteen de begunstigden van het onderzoek, want zij kunnen gebruik maken van de instrumenten en tools die als aanbevelingen uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

Aanbieding
In het voorjaar biedt FNV Bouw op het OR-onderdeel van zijn website zijn ‘interne netwerk’-programma aan. OR-en kunnen dit benutten om verder wegwijs te raken in de ontwikkeling van hun deskundigheid op het gebied van intern netwerken.

© Nationale Bouwgids