Normal_4397

AMSTERDAM (ANP) - Werkgevers zijn bereid om een stuk eigen risico te betalen voor de werkloosheidswet (WW).

Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Wientjes pleitte voor grote hervormingen van de arbeidsmarkt, waaronder het verkorten van de WW van 36 naar 12 maanden.

De bestuurder bood kabinet en vakbonden aan te praten over een totaalpakket. „Laten we bij elkaar gaan zitten om het ontslagrecht te versoepelen, geld te stoppen in opleidingen en werk naar werk en eigen risico van werkgevers in de WW te stoppen”, aldus de werkgeversvoorman.

Hij stelde ook voor om een bepaald percentage van de loonsom te gaan besteden aan het in dienst nemen van "mensen die nu buiten de boot vallen", in ruil voor 0 procent loonstijging.

Daarbij wees Wientjes naar Wajongers en mensen die vallen onder de sociale werkvoorziening. "Dat zijn er tienduizenden. Het bedrijf krijgt de mogelijkheid: of je neemt mensen aan in een bepaald percentage, of je stort geld dat je normaal zou betalen aan deze mensen in een bepaalde pot."

Ook de zorg en de woningmarkt moeten volgens Wientjes hervormd worden. Maar wat de woningmarkt betreft moet er een "keiharde" garantie afgegeven worden door het kabinet dat er niets verandert in de hypotheekrenteaftrek voor mensen die nu een hypotheek hebben of nu een huis kopen, gedurende de looptijd.

Dan kan de rust op de markt weer wat terugkeren. Een beslissing over het hervormen van de hypotheekrenteaftrek zal volgens Wientjes niet genomen worden tijdens het Catshuisoverleg, waar bezuinigingen worden gezocht om te voldoen aan de Europese eis dat het begrotingstekort volgend jaar niet hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product.

"Dat is ook niet nodig", zo wist hij. Volgens de VNO-NCW-bestuurder zit Nederland "steeds duidelijker" vast aan de 3 procent van Europa.

"De ontwikkelingen op de kapitaalmarkt zijn van dien aard dat we de 3 procent nodig hebben om de sterke positie van Nederland te handhaven. De situatie is ernstig verslechterd, de economie staat er veel slechter voor dan we in november wisten."

Wientjes waarschuwde dat een kabinetscrisis op dit moment grote gevolgen zal hebben voor de hoge kredietbeoordeling (AAA) van Nederland. Hij deed dat een in reactie op het vertrek van Kamerlid Brinkman uit de PVV, waarna de rente op de Nederlandse staatsleningen door de politieke onzekerheid direct toenam.

"Met een kabinetscrisis zal Nederland zijn AAA-status kwijtraken en dat gaat de overheid per jaar miljarden extra aan rente kosten."