Normal_uiterwaardenpark_arnhem

Met een grote graafmachine heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu donderdag 16 januari een begin gemaakt met grootschalige werkzaamheden in Stadsblokken Meinerswijk. Daarna proostte ze met verantwoordelijk wethouder Henk Kok, gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en enkele tientallen genodigden, waaronder bewoners uit 'Zuid', op de toekomst.

Het gebied wordt een van de grootste stadsuiterwaardenparken van Europa. 'We geven de rivier meer ruimte, zodat het veiliger wordt', zei Schultz. 'En we maken het gebied samen met provincie, gemeente en bewoners meteen mooier.'

Aantrekkelijker voor toerisme
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ‘Het gaat de provincie niet alleen om de hoogwaterveiligheid. Stadsblokken-Meinerswijk wordt een groot nat park midden in de stad dat zorgt voor een betere verbinding tussen Noord en Zuid. Het maakt Arnhem ook aantrekkelijker voor toerisme’.

Ruimte voor de natuur, recreatie en cultuurhistorie
In het park gaat ruimte voor de rivier hand in hand met ruimte voor de natuur, recreatie en cultuurhistorie. Rijkswaterstaat, gemeente Arnhem en provincie Gelderland werken samen aan dit unieke project, waarbij burgers nauw zijn betrokken. Er komt een netwerk van struin- en fietspaden. De cultuurhistorie die teruggaat tot de tijd dat hier de versterkte noordgrens van het Romeinse rijk lag, wordt weer zichtbaar en beleefbaar. De vergraving van de uiterwaarden en de aanleg van 16 kilometer recreatieve paden is in 2015 gereed. Het uiterwaardenpark maakt onderdeel uit van het stadscontract Arnhem.

© Nationale Bouwgids