Op 10 februari hebben acht nieuwe partijen de al bestaande Green Deal Duurzaam GWW ondertekend. De Provincie Zuid Holland was gastheer voor het feestelijke moment. Deze Green Deal werd op 10 juni jongstleden al door 21 partijen ondertekend. Hiermee tekenen partijen voor onder meer duurzame innovatie, meer energiebesparing en meer doen met minder budget. Met deze Green Deal wordt de overgang naar een duurzame spoor, grond-, water- en wegenbouwsector versneld. Kern van de Aanpak Duurzaam GWW is dat vanaf een zo vroeg mogelijke fase in projecten zaken als energiebesparing, leefbaarheid en beperking materialen en grondstoffen, worden meegenomen in de ambities. Het is een gezamenlijk initiatief van zowel opdrachtgevers, opdrachtnemers als kennisinstellingen. Ingrid de Bondt, Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland “Spoor, grond-, weg- en waterbouw moet verduurzamen. Dat is beter voor het milieu, energievriendelijk en goed voor onze portemonnee”
Fay van Dongen van de Vereniging van Waterbouwers licht toe: “Het mooie is dat we veel dingen uit de Green Deal al doen, maar daarnaast zijn we bezig een benchmark te ontwikkelen voor de CO2-Prestatieladder, zodat bedrijven zich beter van elkaar kunnen onderscheiden in hun aanbiedingen. Uiteindelijk gaat het ons niet zozeer om het instrument, maar om het doel erachter: CO2-reductie.”
Suzanne de Vos-Effting, consultant duurzaamheid bij TNO “Wij vervullen een belangrijke rol door duurzame kennisontwikkeling op gang te krijgen, en daarvoor is voeling met de praktijk belangrijk. Dat is de reden dat we in deze tweede ronde aansluiten bij de Green Deal. Eigenlijk is het een formele bekrachtiging van een relatie die we al jaren ontwikkelen.”
Met deze tweede ronde zijn nu negen provincies aangesloten, een unicum; nog nooit tekenden zoveel provincies eenzelfde Green Deal.
De Aanpak Duurzaam GWW
Bij de Green Deal wordt gewerkt met De Aanpak Duurzaam GWW, een werkwijze die op alle fases in een aanbestedingsproces ingrijpt en ruimte biedt aan duurzame innovatie. Het is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten concreet te maken en biedt hulpmiddelen (zoals een ambitieweb of CO2-prestatieladder) om in alle fasen van het proces de ambitie op het gebied van duurzaamheid te formuleren en te realiseren. Dit zonder vooraf generiek voor te schrijven wat de duurzaamheidseisen zijn.
Per project moeten de kansen worden benut om zo maximale duurzaamheidswinst te creëren. Denk aan minder onderhoud, leefbaarheid, veiligere oplossingen, beperking materialen en grondstoffen, energiebesparing, betere afstemming tussen projecten, CO2-reductie, meer doen met minder budget, sociale innovaties en recycling van materialen.
Zo wordt een goede afweging gemaakt tussen People, Planet en Profit. Elke partij draagt verder bij naar haar eigen rol in projecten en zorgt zo samen voor een omslag in de sector. Leerervaringen tussen de deelnemers van de Green Deal worden onderling uitgewisseld.
Succesvolle Green Deal
In juni is deze Green Deal reeds door 21 partijen ondertekend, nu zijn acht nieuwe partijen aangesloten en nog blijven geïnteresseerde partijen zich aanmelden.
Meer informatie
Duurzaam GWW is een samenwerkingsverband van opdrachtgevers, opdrachtnemers en enkele kennisinstellingen. De Green Deal wordt vandaag door de volgende partijen ondertekend: TNO, Vereniging van Waterbouwers, Provincie Zuid-Holland, Provincie Flevoland, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Provincie Noord-Holland en Provincie Zeeland.
Op 10 juni 2013 tekenden: Aannemersfederatie Nederland, Bouwend Nederland, Stichting CROW, FME-CWM, Gemeente Molenwaard, Gemeente Rotterdam, Koninklijke Metaalunie, Ministerie van Defensie, Dienst Vastgoed, Ministerie van EZ/ DLG, Ministerie van IenM en Rijkswaterstaat, MKB Infra, NLingenieurs, NVTB, ProRail, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Utrecht, Railforum Nederland, Stichting SBRCURnet, Uneto-VNI, Unie van Waterschappen.
© Nationale Bouwgids