(Novum) - De steden met meer dan honderdduizend inwoners hebben weer een groter deel van de bevolkingsgroei voor hun rekening genomen. Het aantal inwoners in de dertig grootste gemeenten steeg vorig jaar met 47 duizend mensen. In de rest van Nederland kwamen er slechts drieduizend inwoners bij, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De groei in kleinere gemeenten volgde jaren dezelfde lijn als die van grotere gemeenten, maar na 2008 werden de verschillen steeds groter. In 2012 werden de verschillen iets kleiner door een lagere groei bij de grote gemeenten. Maar vorig jaar is de groei bij de grotere gemeenten weer toegenomen terwijl de groei bij de kleinere gemeenten richting de nul gaat.
Het proces van verstedelijking gaat door, concludeert het CBS. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nemen bijna de helft van de bevolkingsgroei voor hun rekening. Daar steeg het aantal inwoners vorig jaar met 23 duizend. In 2006 namen deze steden samen nog geen tien procent van de groei voor hun rekening.
De grotere gemeenten groeiden vooral doordat er veel kinderen zijn geboren. In de rest van Nederland nam het aantal geboorten af. De groei door buitenlandse migratie sloeg de afgelopen jaren voor ruim de helft neer in de grote steden.
Sinds 2009 zijn er vijf gemeenten bij gekomen met meer dan honderdduizend inwoners. Het gaat om Alphen aan den Rijn, Delft, Leeuwarden, Venlo en Westland. In totaal telt Nederland sinds 1 januari 403 gemeenten.