DEN HAAG (ANP) - De overheid, de regio en woningcorporaties gaan samen extra geld uittrekken voor de versterking van bijna 1600 huizen in Groningen. Het gaat deels om huizen die onlangs officieel als 'veilig' zijn bestempeld, maar waarvan eerder aanpassingen zijn beloofd. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) hoopt na de zomer met een bedrag te kunnen komen.
,,Als we dit samen doen, moet het te dragen zijn'', aldus de bewindsman na afloop van een speciaal ingelaste ministerraad. Hij benadrukte dat versterkingen bij ongeveer de helft van de woningen echt niet meer nodig zijn, maar de bewoners krijgen wel allemaal de gelegenheid hun pand te versterken. ,,Daar gaan we voor zorgen, dat gaan we regelen.''
Het kabinet zal het leeuwendeel van de rekening betalen. Maar samen met de andere partijen wordt wel gekeken of er mogelijkheden zijn om de kosten voor de schatkist te drukken. Bijvoorbeeld door versterkingsmaatregelen mee te nemen in bestaande investeringsplannen van woningcorporaties.
NAM draait niet op voor alle kosten
Omdat een flink deel van de 1588 woningen als veilig geldt, draait het gasbedrijf NAM niet op voor alle kosten. De NAM betaalt wel versterkingen van bij elkaar zo'n 7000 andere gebouwen en huizen die wel onveilig zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de regio. De 1500 dringendste gevallen worden met voorrang aangepakt, beloofde Wiebes.
Van de kosten die de NAM maakt voor de versterking, neemt de overheid overigens indirect bijna driekwart voor zijn rekening. Van de winst vloeit immers ook een kleine driekwart in de schatkist. Eerder werd al bekend dat het kabinet de kosten wil opvangen door de staatsschuld te laten oplopen.
Meerkosten
Maar of dat ook geldt voor de meerkosten die ontstaan door de aanpak van huizen die eigenlijk veilig zijn, is nog onduidelijk. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) gaf daarover nog geen uitsluitsel. Hij zei dat pas op Prinsjesdag bekend wordt of ook daarvoor de staatsschuld mag oplopen. Het alternatief is bezuinigen op de rijksbegroting.
Hoekstra zei wat betreft de financiële consequenties zorgvuldigheid te verkiezen boven snelheid. Bovendien wil hij een en ander eerst met de Tweede Kamer bespreken.