De bouwsector zit midden in de techniek- en energietransitie. Met de huidige stijging van de gas- en energieprijzen komt dit zelfs in een stroomversnelling. Particulieren zijn massaal bezig met het verduurzamen van hun woning, terwijl ook de eisen binnen nieuwbouwprojecten steeds strenger zijn. Om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen, zijn steeds meer bedrijven op zoek naar expertise. Waar vind je als bedrijf de engineers, elektriciens, technici en isolatiemonteurs om een actieve bijdrage te kunnen leveren aan de techniek- en energietransitie?
Expertise gevraagd; ook gevonden?
Voor bedrijven is het niet eenvoudig om personeel te vinden. Sterker nog, er is een enorme vraag naar geschoold personeel in de bouw. Voor mensen die de arbeidsmarkt bijna betreden is dit goed nieuws; zij hebben de banen voor het oprapen. Dat is wel anders voor bedrijven, want zij moeten extra hard werken om een vacature in te vullen. Vanuit de markt groeit de vraag naar bedrijven, actief binnen de techniek- en energietransitie. Voor bedrijven nemen de mogelijkheden dus toe, maar het vinden van geschoold personeel om op te kunnen schalen blijft vaak achter. Hoe kan dit zowel vanuit bedrijven als van bovenaf worden aangemoedigd?
Passende opleiding op de werkvloer
De technische opleidingen stromen de laatste jaren langzaamaan weer vol, en dus dienen zich nieuwe vakkrachten aan. Dat deze nog niet over de gewenste praktijkervaring beschikken, dat is evident en tegelijk logisch. Wil je hier als bedrijf een beroep op doen, dan neem je dus een zeker risico, zowel financieel als in technische zin. Om met name het financiële risico voor bouwbedrijven te beperken, kunnen zij aanspraak doen op diverse regelingen, zoals het leerwerktraject.
Intern opleiden in de bouw
De techniek- en energietransitie vraagt meer van de bouw, zowel binnen de renovatie als nieuwbouw. Dient het gewenste personeel zich niet van buitenaf aan, dan kunnen bedrijven ook intern opleiden. Dit kan door middel van het omscholen van personeel. Bedrijven moeten in dergelijke gevallen wel investeren. Er moet bijvoorbeeld een jobcoach komen, welke de medewerker opleidt binnen de nieuwe functie. Om de financiële risico’s te beperken, kunnen bedrijven kijken naar de mogelijkheden van loonkostensubsidie.
Alternatieve vacaturekansen voor bouwbedrijven
Ben je als bouwbedrijf op zoek naar nieuw personeel uit de externe schil, dan is het belangrijk om creatief te investeren. Denk aan zij-instromers of de keuze voor zzp’ers wanneer sprake is van spoedopdrachten. Zeker momenteel, bij de diverse transities die plaatsvinden binnen de bouw, is het voor bedrijven min of meer vereist om ook de nieuwe paden te bewandelen. Het belang van regelingen als het leerwerktraject en de loonkostensubsidie vergroten de mogelijkheden voor werkgevers.