Het kan een dilemma vormen: je wilt nieuw personeel aantrekken, maar twijfelt of je de juiste begeleiding op de werkvloer kunt bieden. Het resultaat? Je besluit de sollicitant niet aan te nemen. Zonde, en vooral erg onnodig. Er zijn namelijk regelingen waarmee je als bouwbedrijf zowel financieel als technisch de risico’s kunt beperken. Het aannemen van nieuw personeel gaat daarmee niet ten koste van het proces en de arbeidsproductiviteit. Hoe kan je de juiste begeleiding bieden aan nieuw personeel, terwijl je geen concessies hoeft te doen aan de productiviteit op de werkvloer?
Coaching: dichtbij én op afstand
In deze drukke tijden op de woningmarkt kan je als bedrijf vaak geen vakkrachten missen. Het bieden van begeleiding aan nieuw bouwtalent komt daarmee vaak in het nauw, waardoor de doorstroming binnen de bouwsector gaat knellen. Het is echter geen gegeven dat je hier als bedrijf mee te maken krijgt. Zeker niet wanneer je gebruikmaakt van een jobcoach. Deze jobcoach verzorgt de begeleiding van je nieuwe personeelslid. Dat gebeurt hoofdmatig op afstand, maar wel met de zekerheid van maatwerk. Dat biedt meer mogelijkheden voor de werkgever in termen van efficiency en de kans op uitval.
Om de financiële risico’s rondom het inschakelen van een jobcoach te beperken, kunnen werkgevers een beroep doen op loonkostensubsidie. Deze kan je als werkgever aanvragen bij het WerkgeversServicepunt Rijk van Nijmegen. Deze subsidie voorkomt dat het aannemen van nieuw personeel een financieel risico met zich meebrengt. Slimme personeelsoplossingen voor bedrijven in de bouwsector. Goed voor de werkzoekende en aantrekkelijk voor de werkgever.
Wel ruimte voor een intern opleiding? Doen!
Intern opleiden is voor werkgevers een natuurlijke manier om de doorstroming binnen het bedrijf te garanderen. Tegelijk biedt het werknemers nieuwe uitdagingen en kansen om naar een hoger niveau te groeien, zowel in de functie als in het salaris. Hetzelfde is van toepassing binnen de bouwsector. Wat is er prettiger als kunnen vertrouwen op het bestaande personeel? Je kent ze, weet wat ze kunnen en hebt ook nog eens de mogelijkheid om zonder al te grote risico’s een interne opleiding aan te bieden. Dat is namelijk mogelijk dankzij een leerwerktraject. Die term is bekend, maar de voordelen voor werkgevers lang niet altijd.
Binnen het leerwerktraject loopt een leerling meerdere dagen per week mee op de werkvloer, en leert zijn theorie in de eigen tijd, vaak op school. Gedurende het leerwerktraject maakt de leerling kennis met de werkzaamheden binnen het bedrijf, terwijl men gerichte theoretische kennis opdoet die direct toegepast kan worden op de werkvloer. Een situatie waar je als bedrijf de vruchten van plukt, zeker ook omdat het leerwerktraject financiële voordelen biedt voor het bedrijf.
Profiteren van slimme personeelsoplossingen
Personeel vinden is al lastig genoeg, en dus is het voor bedrijven prettig om gebruik te kunnen maken van verschillende regelingen. Het helpt bedrijven voornamelijk in personeel en financieel opzicht. De focus ligt op het ontzorgen van werkgevers, waarmee de keuze voor het aannemen van personeel een stuk makkelijker wordt gemaakt.