BANGLADESH (Novum) - Negen Nederlandse banken stoppen indirect geld in levensgevaarlijke en vervuilende scheepssloop op de stranden van Pakistan, Bangladesh en India. Dat blijkt volgens FNV Mondiaal uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. De werknemers die de schepen slopen, moeten dit volgens het onderzoek doen voor te lage lonen en worden nauwelijks beschermd tegen gevaarlijke situaties. Dit jaar zouden tot nog toe alleen al in Bangladesh acht slopers zijn omgekomen.
Astrid Kaag van FNV Mondiaal zegt op een scheepssloperij in Mumbai in India te zijn geweest. "Het is de hel op aarde. Gigantische schepen worden gewoon het strand opgevaren, waarna duizenden mannen en kinderen praktisch met de hand de boel demonteren."
ABN Amro, Friesland Bank, ING, NIBC en Rabobank hebben volgens het onderzoek de afgelopen vijf jaar een of meer zeescheepvaartbedrijven gefinancierd die in deze landen een kleine 150 zeeschepen lieten slopen. Geen van hen legde daarbij afspraken over duurzaamheid vast. ING en Rabobank zouden inmiddels hebben toegezegd hun instrumenten te verbeteren, ABN Amro is daarnaast betrokken bij een initiatief voor duurzame scheepssloop.
Verder hebben de bankgroepen ABN Amro, AEGON, Delta Lloyd, ING Groep, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot vermogensbeheerders die in aandelen of obligaties beleggen van zeescheepvaartbedrijven. Alleen Van Lanschot maakt concrete afspraken met bedrijven over de scheepssloop.