Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ontving gisteren president Thein Sein van Birma/Myanmar bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Nederland en Myanmar willen ook in de toekomst intensiever samenwerken in watermanagement. De rondleiding bij de Maeslantkering is onderdeel van een breder bezoek van een overheidsdelegatie uit Myanmar op 8 en 9 september.
Veilig
“Myanmar en Nederland delen hetzelfde doel”, aldus Schultz. “We willen dat onze inwoners veilig leven met water, we willen dat het water vóór ons werkt en niet tegen ons, zodat we de kwaliteit van de landbouw en het drinkwater kunnen verbeteren en onze rivieren kunnen gebruiken als bevaarbare waterwegen. Samen versterken we onze kennis over waterproblemen. Samen versterken we de economische positie van onze beide landen.”
Samenwerkingsovereenkomst
Minister Schultz bracht afgelopen juni een bezoek aan Myanmar, het tweede in korte tijd. Het land heeft – na decennia van geslotenheid – eind 2012 interesse getoond in samenwerking met Nederland bij het beheersen van de waterproblemen. Om die reden bracht minister Schultz in mei 2013 haar eerste bezoek. Tijdens deze ontmoeting tekenden beide landen een samenwerkingsovereenkomst.
Het tweede bezoek stond in het teken van de uitwerking daarvan: een scenarioanalyse die moet resulteren in een strategie en ontwikkeling van concrete projecten voor hoogwaterveiligheid langs de rivieren, watertransport (het bevaarbaar maken van rivieren, de aanleg van binnenhavens en zeehavens), watervoorziening voor landbouw, industrie en drinkwater en hydropower.
Eeuwenlange strijd
Na een historisch overzicht van de Nederlandse strijd tegen het water en een presentatie van voorzitter Cees Veerman van het High Level Expert Team Integrated Water Resources Management over de Nederlandse inzet in Myanmar, bezochten de bewindslieden de kering. Schultz: “De Maeslantkering is het symbool van onze eeuwenlange strijd tegen het water. Een strijd die nooit eindigt.”
© Nationale Bouwgids