Mensen die een klusbedrijf inhuren moeten daar nu meer voor dan voor de coronacrisis. Het kan volgens penningmeester Ebel van Geemen van de wetswinkel Nijmegen interessant zijn om klussers zwart te betalen, maar daarbij dienen de opdrachtgever en -nemer wel met een aantal dingen rekening te houden. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Zwartenwerken is voor niemand toegestaan, ook niet voor kinderen die een heitje voor een karweitje doen. Toch stelt Van Geemen dat het nooit voorkomt dat een zwartwerker gedaagd wordt, indien het gaat om kleine bedragen. Gebeurt dat wel, dan betaalt de zwartwerker een boete van 1.000 euro en de klant betaalt flink meer: 4.000 euro.
Rechten zwartwerkers
Klussers die hun inkomsten niet opgeven bij de Belastingdienst of het UWV, werken zwart. Toch hebben zij wel enkele arbeidsrechten en dus bij gemaakte overeenkomsten hebben ze recht op betaling. Chats, e-mails en foto’s kunnen dienen als bewijsmateriaal voor een overeenkomst. Ontbreekt enige vorm van documentatie van de voorwaarden, dan is de klusser niet gegarandeerd van betaling als de klant ontevreden is. Ook hebben zwartwerkers geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als zij van een ladder vallen of een ander ongeval meemaken op de werkvloer. En van een opzegtermijn is geen sprake. Dat betekent dat opdrachtgevers van de ene op de andere dag afscheid kunnen nemen van hun klusser.
Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky