De schilders en de procesindustrie kunnen aan de slag met hun sectorplan. Tot de procesindustrie behoren onder meer de chemische industrie, voedings- en genotmiddelenindustrie, en de productie van energie en afvalverwerking.
In het plan voor de schilders wordt in totaal zestien miljoen euro uitgetrokken en voor de procesindustrie ongeveer twintig miljoen euro. Minister Asscher legt daarvan 8 miljoen euro bij het schildersplan en 10 miljoen euro bij het plan van de procesindustrie.
Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend gemaakt. Het geld gaat voornamelijk naar (om)scholing van medewerkers en de begeleiding van ontslagen werknemers naar nieuw werk. Eerder zijn de bouw, de uitzendbranche en de kinderopvang aan de slag gegaan.
Door de crisis is er minder werk in de schildersbranche. De sector heeft last van vergrijzing en een forse daling van de instroom van jongeren in de opleidingen van deze sector. Men verwacht over ongeveer vier jaar een groeiend tekort aan werknemers. In het sectorplan Schilderen & Onderhoud en Afbouw is afgesproken:
. 1.335 extra leerwerkplekken voor jongeren tot 27 jaar
. Training van 800 werknemers om jongeren te begeleiden
. 700 werknemers worden begeleid naar nieuw werk, waarvan 400 met scholings- en of coachingstrajecten
6.500 werknemers worden preventief onderzocht om uitval te voorkomen
. Scholing van 1.000 werknemers om kennis en vaardigheden op peil te houden
Tot aan 2020 heeft de procesindustrie jaarlijks 3.453 vakmedewerkers op MBO niveau nodig. Er is een jaarlijks tekort ruim 2200 chemisch en procestechnische vakmensen. Ook op HBO en WO zijn nieuwe medewerkers nodig. In het sectorplan voor de Procesindustrie is afgesproken:
. 750 extra leerwerkplekken voor jongeren
. Versneld opleiden van 200 werkloze jongeren tot en met 27 jaar met baangarantie
. 300 werknemers worden uit andere sectoren begeleid naar de procesindustrie
. Scholing van 1.000 werknemers
. 1.500 werknemers krijgen een gezondheidchecks
. Loopbaanchecks voor 200 werknemers;
Minister Asscher heeft 600 miljoen euro uitgetrokken om de sectorplannen mede te financieren. In totaal zijn eind vorig jaar 35 plannen ingediend. De overige plannen worden nu beoordeeld en krijgen binnenkort duidelijkheid. Vanaf april 2014 kunnen weer nieuwe plannen worden ingediend.
© Nationale Bouwgids