Normal_14090291630108_1

(Novum) - Imtech heeft zijn ict-divisie verkocht voor 255 miljoen euro. Daarnaast heeft de technisch dienstverlener nieuwe afspraken gemaakt met zijn geldschieters over de leenvoorwaarden en wil het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven. Deze maatregelen moeten leiden tot een afname van de zeer forse schuldenlast waar het noodlijdende Imtech mee kampt.

 

Het Franse bouwbedrijf Vinci neemt de ict-afdeling waarschijnlijk voor het einde van het jaar over, zo meldde Imtech dinsdag bij de kwartaalcijfers. De deal moet nog wel worden goedgekeurd. Imtech meent dat de verkoop 'de beste keuze is in het belang van de aandeelhouders'. Door de financiële injectie kan Imtech weer 'positief naar de toekomst kijken', aldus topman Gerard van de Aast.

Met ING, Rabobank ABN AMRO en Commerzbank maakte Imtech nieuwe afspraken, waarbij de partijen onder meer een extra kapitaalbuffer overeenkwamen. In het tweede kwartaal moest Imtech een operationeel verlies noteren van acht miljoen euro, wel minder dan de 31,7 miljoen euro van een jaar eerder.

Begin oktober stemmen de aandeelhouders over de voorgestelde claimemissie van zeshonderd miljoen euro. Imtech had al eerder voorgesorteerd op de uitgifte van nieuwe aandelen door de nominale koers van het aandeel te verlagen van 0,80 naar 0,01 cent. Vorig jaar hadden aandeelhouders hun aandelen ook al minder waard zien worden, na een emissie van vijfhonderd miljoen euro.

Onder de streep kwam Imtech 224,2 miljoen euro in de min uit, tegen bijna 171 miljoen euro in het tweede kwart van vorig jaar. De omzet kwam niet verder dan 966 miljoen euro, tegen 1,1 miljard euro een jaar geleden.

Imtech wil nog dit jaar aanvullende kostenbesparingen doorvoeren. De schuldenlast van het bedrijf bedroeg na het tweede kwartaal nog altijd meer dan een miljard euro. Imtech zag vorig jaar ongeveer een miljard aan beurswaarde verdampen nadat bekend werd dat het bedrijf gefraudeerd had bij projecten in Polen en Duitsland.