AMSTERDAM - In steeds meer regio’s wordt een deel van de vrijkomende huurwoningen via loting verdeeld. De bedoeling hiervan is dat ook woningzoekenden zonder lange inschrijfduur kans maken op een huurhuis, aldus de Woonbond.
​Een van deze regio’s is Almere, waar de gemeenteraad eind juni akkoord ging met een ander woningverdelingsmodel. De helft van de vrijkomende huurwoningen in Almere wordt voortaan verloot. Voor de andere helft blijft het bestaande systeem van kracht waarin wordt toegewezen op basis van inschrijfduur.
Aanvankelijk wilde wethouder Adri Duivesteijn dat alle huurhuizen zouden worden verloot, maar daar kwam veel kritiek op, onder meer van de huurdersvereniging.
Gooi- en Vechtstreek
Eind september krijgt ook Gooi- en Vechtstreek een nieuw gemengd systeem. De toewijzing wordt hier gebaseerd op woonduur én inschrijfduur. Bij een verhuizing blijft bovendien 75 procent van de opgebouwde jaren behouden.
Jaarlijks worden 350 kleine woningen verloot onder jongeren. Voor spoedzoekers komt een tweede lotingsregeling, waarbij de woning vooraf niet bekend is.
Den Bosch
In de regio Den Bosch worden sinds eind juni 10 tot 15 procent van de vrijkomende huurwoningen verloot. Dit wordt een gevarieerd aanbod wat betreft huur, grootte en ligging. Huishoudgrootte en leeftijd zijn geen toewijzingscriteria meer, alleen nog de inschrijfduur.
Zwolle/Kampen
Ook de regio Zwolle/Kampen heeft nu een combinatie van loting en inschrijfduur. Wie al een wachttijd heeft opgebouwd, kan zoeken via een wensmodule. De toewijzing gaat dan op inschrijfduur.
Zoeken kan ook via de spoedmodule, waarin woningen worden verloot. Dit is met name interessant voor woningzoekenden zonder (lange) inschrijfduur.