Subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2023

Het is belangrijker dan ooit om je huis te verduurzamen. De huidige gas- en energieprijzen dwingen huishoudens er bijna toe. Immers, niemand wil nóg meer geld uitgeven aan stroom en gas dan we al doen. Daarnaast is het nodig om te verduurzamen om de CO2-uitstoot in ons land te verlagen. Er zijn vanuit de overheid enkele landelijke subsidies waar huiseigenaren gebruik van kunnen maken om hun woning te verduurzamen. Welke subsidies voor het verduurzamen van je huis zijn er in 2023 beschikbaar? 

Isolatiesubsidie woning

Wie zijn of haar dak, buitenmuren, vloer of ramen wil isoleren, kan daarvoor aanspraak maken op een landelijke subsidie. Dit is een vast bedrag berekend per vierkante meter. Ga je niet één onderdeel, maar twee of meer isoleren, dan is het bedrag per vierkante meter dubbel zo hoog. Een isolatiemaatregel is ook te combineren met het in huis halen van een (hybride) warmtepomp.

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen huiseigenaren een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, HR-glas en triple glas én voor vloerisolatie. Het subsidiebedrag per vierkante meter voor één maatregel staat op 19 euro voor gevelisolatie, 4 euro voor spouwmuurisolatie en 15 euro voor dakisolatie.

Alle voorwaarden en bedragen per vierkante meter voor één maatregel vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen ook een aanvraag indienen, maar dan voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Dit geld is dan te gebruiken voor energieadvies, procesbegeleiding of een meerjarenonderhoudsplan of energiebesparende maatregelen in het gebouw en de appartementen.

Subsidie warmtepomp

In mei 2022 kondigde het kabinet aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. 

Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kun je een ISDE-subsidie krijgen. Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de soort warmtepomp en het vermogen dat erbij hoort. Je krijgt een hogere subsidie als je de warmtepomp combineert met een van de bovengenoemde isolatiemaatregelen. Maar over de hele breedte krijg je tussen de 1.950 euro en 3.000 euro voor een hybride warmtepomp op buitenlucht. Voor een volledige lucht/water-warmtepomp kun je een bedrag tussen de 1.950 euro en 3.750 euro verwachten en een bodem-warmtepomp staat gelijk aan een subsidie tussen de 3.750 en 5.100 euro.

Voorwaarden voor het ontvangen van subsidie zijn:

  1. Het merk en type warmtepomp moeten op de Meldcodelijst warmtepompen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan;
  2. Het moet een volledig nieuwe warmtepomp zijn die geïnstalleerd is door een bedrijf;
  3. Je hebt alleen recht op de subsidie als je de warmtepomp laat installeren in een bestaand huis die je zelf gekocht hebt en waarin je woont (of van plan bent te gaan wonen.
  4. De factuur en het betaalbewijs moeten op naam van de huiseigenaar staan.
  5. Binnen 24 maanden (ofwel 2 jaar) na de installatiedatum moet de subsidie zijn aangevraagd
  6. Vraag de subsidie alleen aan via rvo.nl.

Op de website van de RVO vind je meer informatie over de ISDE-subsidieregeling voor warmtepompen.

Energiebespaarlening

Het woord energiebespaarlening zegt het al: dit is geen subsidie, maar een lening. Een andere manier om je huis te verduurzamen. Met de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren boetevrij en tegen een lage rente geld lenen voor bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Deze leenregeling is vooral een fijne optie voor mensen die geen spaargeld hebben of hun spaargeld voor andere doeleinden willen gebruiken. Ook is de Energiebespaarlening in te zetten náást een ISDE-subsidie.

De lening is te gebruiken voor 24 duurzame maatregelen, waaronder een zuinige cv-ketel, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of isolerend glas. Je hoeft de lening niet voor slechts één maatregel in te zetten, maar je kunt er meerdere mee financieren. Het minimale leenbedrag is 1.000 euro en het maximale bedrag 25.000 euro. Als je doel is om een energieneutraal huis te hebben, is het leenbedrag tot maximaal 65.000 euro. De kosten voor maatwerkadvies zijn mee te financieren.
Meer informatie over de Energiebespaarlening vind je op de website van Milieu Centraal.

Subsidie zonneboiler

Als je een zonneboiler koopt, kun je ook een ISDE-subsidie krijgen. Het bedrag dat je ontvangt ligt tussen de 850 euro en de 2.000 euro, afhankelijk van de grootte van het huishouden. Voor een zonneboiler voor vier personen betaal je ongeveer 3.300 euro.

Voor het aanvragen van een subsidie voor de zonneboiler gelden dezelfde voorwaarden als voor het aanvragen van een warmtepomp. Vraag hier de subsidie aan.

Extra geld lenen via je hypotheek

Mensen die een huis kopen die ze willen verduurzamen, kunnen hiervoor extra geld laten opnemen in hun hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld voor de installatie van zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Extra geld lenen betekent wel dat je maandelijks hogere lasten hebt, maar uiteindelijk zijn je energielasten wel lager.
Voorwaarde voor extra lenen voor energiebesparende maatregelen is dat het niet meer dan 6 procent van de woningwaarde is, met een maximum van 9.000 euro. Voor dit bedrag kun je vloerisolatie, spouwmuurisolatie en tien zonnepanelen laten aanleggen. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over het inbouwen van extra hypotheekruimte.

Geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen

Voor het aanschaffen van zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Enkele gemeenten hebben nog wel een subsidieregeling, en er zijn ander regelingen die het voor huiseigenaren aantrekkelijk moeten maken om zonnepanelen op het dak te leggen. Zo kun je op zonenpanelen die je vóór 2023 hebt aangeschaft de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. De salderingsregeling (die vanaf 2025 wordt afgebouwd) zorgt voor een goede stroomprijs die je aan het net levert en met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening kun je geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Subsidie warmtenet

Word je aangesloten op het warmtenet, dan maak je mogelijk aanspraak op een subsidie van 3.325 euro. Als je deze aansluiting op het warmtenet combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook daarop subsidie. Wil je subsidie aanvragen, dan moet je dat binnen 24 uur na het aansluiten van het warmtenet aanvragen.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky
Bronnen: Milieu Centraal, Rijksoverheid, RVO