Massaclaim tegen vijf Nederlandse energieleveranciers

GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen waaronder Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens GoBaxter is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. De campagne voor aanmelding van deelnemers aan de claim begint dinsdag.

Vattenfall heeft zich volgens de kantonrechter in Amsterdam schuldig gemaakt aan een "oneerlijke handelspraktijk" door vorig jaar de energietarieven meerdere keren omhoog te gooien, terwijl op de website van de energieleverancier stond dat tarieven bij een variabel contract maar twee keer per jaar worden gewijzigd. De rechter heeft Vattenfall verboden om de tariefsverhoging van 1 april 2022 voor de klant door te voeren.

Vattenfall is het oneens met de uitspraak en overweegt hoger beroep. De energiemaatschappij benadrukte dat deze uitspraak alleen geldt voor deze specifieke klant in een specifieke situatie, en dus niet meteen voor alle klanten.

2 miljard euro

Directeur Jochem van Dalfsen van GoBaxter stelt dat zo'n 4,5 miljoen huishoudens mogelijk geld kunnen terugvorderen van de energieleverancier. "Volgens onze berekeningen kan een variabele energiecontracthouder op basis van een gemiddeld gas- en stroomverbruik voor de tariefwijzigingen van 1 april en 1 oktober zo’n 400 euro terugkrijgen. De totale omvang komt daarmee op zo'n 2 miljard euro."

"De tussentijdse prijsverhogingen van Vattenfall zijn in strijd met Europese richtlijnen en de wet. De algemene voorwaarden waar Vattenfall gebruik van maakt zijn afkomstig van koepelorganisatie Energie Nederland. En 90 procent van de energiesector maakt hier gebruik van. Kortom, ook andere energieleveranciers hebben waarschijnlijk onrechtmatig gehandeld als zij hun tarieven ook tussentijds gewijzigd hebben. Van al deze partijen kunnen klanten mogelijk geld terugeisen", zegt Van Dalfsen. De website van GoBaxter is inmiddels in de lucht en er zijn al een aantal aanmeldingen binnen.

Collectieve afwikkeling

GoBaxter zal juridisch worden bijgestaan door advocatenkantoor Finch Dispute Resolution. Volgens Koen Rutten van dat kantoor leent de zaak zich goed voor een collectieve afwikkeling. Hij stelt dat het vonnis rond Vattenfall goed is onderbouwd en dat het in hoger beroep waarschijnlijk overeind blijft.

De Consumentenbond had na de uitspraak bij Vattenfall al gezegd dat de gevolgen groot kunnen zijn.

Door: ANP