(Novum) - De invoering van het provisieverbod eerder dit jaar heeft gezorgd voor een verschuiving op de hypotheekmarkt. Huizenkopers sluiten steeds minder hypotheken af bij tussenpersonen en meer bij banken. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van marktonderzoeker GfK onder twaalfduizend consumenten.
Het aantal hypotheken dat in het eerste kwartaal via een tussenpersoon is afgesloten, ligt zeven procent lager dan in dezelfde periode in 2012. Intermediairs waren door de daling verantwoordelijk voor 56 procent van de hypotheken, tegenover zestig procent in 2012. Bij banken werden juist meer hypotheken afgesloten. Het marktaandeel van banken steeg van 38 procent in de eerste drie maanden van 2012 naar 41 procent in dezelfde periode dit jaar.
De verschuiving is volgens GfK een onbedoeld, maar niet onverwacht bijeffect van het provisieverbod dat huizenkopers voor de goedkopere optie kiezen. "De laagste prijs krijgt de voorkeur, omdat mensen tot nu toe dachten dat het advies gratis was", aldus een woordvoerder van GfK.
Verzekeraars mogen sinds 1 januari geen provisie meer geven aan tussenpersonen voor adviesverlening over onder meer hypotheken en lijfrenteverzekeringen. Als verzekeraars zelf advies geven, moeten zij deze kosten apart inzichtelijk maken en in rekening brengen bij de klant.
Uit het onderzoek van GfK blijkt dat bleek dat 46 procent van de ondervraagden in eerste instantie de voorkeur gaf aan een tussenpersoon. Dat daalde naar 21 procent toen de kosten werden genoemd, die zo'n duizend euro hoger liggen dan bij een bank. Van de huizenkopers geeft 63 procent de voorkeur aan een bank.
Banken geven goedkoper advies dan tussenpersonen, omdat zij later ook nog verdienen aan de hypotheek zelf, aldus de woordvoerder van GfK. "Een intermediair verdient geld aan het advies dat hij geeft, niet aan de hypotheek."