Normal_5618

(Weekblad Huis aan Huis) In IJmuiden kwam een man er per toeval achter dat alle huurders in de buurt bij hem naar binnen kunnen. Hij wilde navraag doen over een gestolen fiets toen bleek dat elke inwoner dezelfde sleutel heeft. De man is woedend, maar de woningbouw reageert laks.

De huurder, Daniël Szabong, snapte niet hoe zijn fiets uit de afgesloten berging kon worden gestolen. Hij kon zich niet voorstellen dat het zijn naaste buren waren en ging vragen of zij vreemden in de flat hadden gezien. Na wat contact te hebben gelegd, bleek dat elke inwoner van de IJmuidense flats bij elkaar naar binnen kunnen.

Onveilig
Szabong is woedend over de onveilige sloten: "Dat de woningbouwvereniging zelf een moedersleutel heeft, begrijp ik. Maar dat iedereen in heel IJmuiden naar binnen kan, vind ik onbegrijpelijk, ronduit schandalig en zeer onveilig." Woningbedrijf Velsen reageerde niet echt geschokt op de ontdekking van de huurder. "Wij zijn niet verantwoordelijk voor uw veiligheid," wisten ze Szabong te melden.

De woordvoerder van Woningbedrijf Velsen, Anke Wisselink, zegt dat het om een bewuste keuze gaat om de voordeursleutels hetzelfde te maken. "Alle huurders zijn geïnformeerd over het sleutelplan, maar er stond niet expliciet dat een sleutel kan worden gebruikt op alle gebouwen." Overigens moet volgens de woordvoerder de sleutel maar voor een gebouw geschikt zijn. Szabong meldt dat het om alle gebouwen gaat.

Aangifte
Szabong deed aangifte bij de politie. "Zij stonden met hun oren te klapperen. Ondertussen slaap ik slecht. Een sleutel voor heel IJmuiden, dat is toch een zeer onveilige situatie? Velsen begrijpt de ophef niet: "Tot 2009 waren de meeste portieken nog open. Nu zijn ze afgesloten om hangjongeren en zwervers in de hal te verminderen. Een algemene sleutel is daarbij veel voordeliger. We hebben het probleem voorgelegd bij de Geschillencommissie. De risico's van de huurders vinden zij beperkt ten opzichte van de voordelen voor het Woningbedrijf."