(Novum) - Mensen in een huurwoning moeten verhuurders kunnen verplichten om energiebesparende renovaties uit te voeren. Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen voor. Jansen wil met dat doel voor ogen dat het wetsvoorstel Initiatiefrecht huurders, dat in 2011 door het kabinet werd ingetrokken, in afgeslankte vorm opnieuw in behandeling wordt genomen.
Jansen haalt op de website van de SP een voorbeeld aan van een wooncomplex in Amsterdam met een verouderde oliestookinstallatie. De huurders van het Hilwis-complex betalen volgens de SP'er elke maand 450 euro aan stookkosten. De verhuurder heeft baat bij de hoge stookkosten, omdat hij hiermee huurders kan verjagen en de woningen kan verkopen, aldus Jansen.
"Verhuurders moeten gedwongen kunnen worden om alle rendabele investeringen te doen die de energiekosten verlagen", schrijft Jansen. "In ruil daarvoor mogen ze, na aftrek van de onderhoudsreservering, een kostendekkende huur vragen. Op dit moment hebben meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens in een huurwoning hogere woonlasten doordat hun verhuurder laks is. Dat moet stoppen!"
Hetwetsvoorstel dat in 2011 werd ingetrokken zou verhuurders hebben verplicht elk type renovatie uit te voeren, zolang huurders daar een redelijk voorstel voor indienden. Daar moest dan wel een redelijke huurverhoging tegenover staan.
De toenmalige ministers Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Ivo Opstelten van Justitie zeiden dat de regeling niet in lijn was met de doelstelling van het kabinet om de regeldruk voor burgers te verminderen. Jansen wil het wetsvoorstel nu dus afslanken en het alleen toespitsen op stookkosten.