Normal_1934

AMSTERDAM - Krap wonende gezinnen met een bescheiden middeninkomen is het een onbereikbaar droombeeld: een eengezinswoning met 3 slaapkamers en een tuin. Maar wat als je juist naar kleiner op zoek bent? Ook dan wordt zit verhuizen moeilijk.

Kleiner wonen
Op www.ikwilookwonen.nl, het meldpunt van de Woonbond voor gedupeerden van de inkomensgrens, melden zich veel mensen die kleiner willen gaan wonen. Het gaat vaak om gepensioneerden die van een eengezinswoning naar een seniorenappartement willen doorstromen, maar ook wel om jongere mensen voor wie een eengezinswoning niet meer passend is vanwege lichamelijke beperkingen. Verder gaat het vaak om alleenstaanden en eenoudergezinnen die na een relatiebreuk zijn achtergebleven in een te grote en te dure woning.

Woningruil geen alternatief
woningruil is door de inkomensgrens erg lastig geworden. De Woonbond ontving diverse meldingen van mensen die een geschikte ruilpartner hadden gevonden, maar die toch niet konden ruilen. De standaardprocedure bij woningruil is dat de bestaande huurcontracten worden ontbonden, en dat er nieuwe huurcontracten worden gemaakt. In die situatie geldt de inkomensgrens ook.

Woonbond wil hogere inkomensgrens

De Woonbond vindt dat corporaties weer in staat moeten worden gesteld ook huishoudens met een bescheiden middeninkomen goed en betaalbaar te huisvesten. Daarom moet de inkomensgrens voor de toewijzing van corporatiewoningen met een huur onder de 652 euro worden verhoogd. De bond zal dat bepleiten tijdens rondetafelgesprekken van de Tweede Kamer die vandaag worden gehouden.

© Nationale Bouwgids