Normal_2008

AMSTERDAM - Officiële start van de Amsterdamse Architectenwinkel: gratis advies voor de bouwer en de verbouwer. Architecten van de BNA Kring Amsterdam geven gratis advies.

Zij starten de architectenwinkel voor vragen over het bouwen of verbouwen van de eigen woning. Samen met een architect ontwerpen en bouwen aan een eigen huis wordt de nieuwe standaard.

De Woningmarkt bevindt zich in een diepe crisis. Beleggers, corporaties en de overheid trekken zich terug. De BNA kring (afdeling Amsterdam) is ervan overtuigd dat de Nederlandse bouwbranche te maken krijgt met een structurele verandering.

Er komen minder regels, kleinere projecten en meer particuliere initiatieven. WE gaan zelf bouwen, maar hoe doe je dat eigenlijk? In de ons omringende landen wordt meer dan de helft van de woningen zelf gebouwd.

In Nederland is dit amper 10%. De gemeente Amsterdam wil, in navolging van Almere en Leiden, menen in de gelegenheid stellen zelf hun huis te bouwen. Wie een nieuwe woning zoekt, zal zelf het initiatief moeten neen.

Het verbeteren van de eigen woning wordt steeds eenvoudiger. Er worden minder eisen vanuit het bouwbesluit gesteld en veel aanpassingen kunnen zonder welstandsadvies. Dit betekend dat de kwaliteit van de woning meer en meer bij de eigenaar komt te liggen.

De Vraag is wel: HOE PAK IK DIE VERBOUWING AAN? HEB IK EEN VERGUNNING NODIG? WELK ADVIES HEB IK NODIG?

Omdat deze zaken, gezien de verschuivingen, nog niet bekend zijn, heeft de BNA kring Amsterdam besloten de BNA Architectenwinkel te openen. Hier kan de toekomstige bouwer of verbouwer met zijn eerste vragen terecht: een eerste gratis advies wordt gegeven over hoe pak ik het aan en hoe zou ik het kunnen aanpakken, wat zijn de mogelijkheden met mijn huis (budget).

De BNA kring Amsterdam biedt daarvoor de architectenwinkel aan als een platform waar architecten voor het voetlicht kunnen brengen welke service zij kunnen bieden.

Voor consumenten is het een laagdrempelige plek voor een eerste gesprek om te kijken wat een architect voor hen kan betekenen. Dit initiatief past binnen de campagne "goed plan architect" van de BNA.

© Nationale Bouwgids