Normal_2132

DEN HAAG - Energieneutraal bouwen is haalbaar, maar zoals vaak gaan de kosten ook hier voor de baten uit. Flinke investeringen zijn nodig voordat die neutraliteit bereikt wordt.

Met slimme contractvormen en een integrale aanpak vallen grote winsten te boeken. Dat waren enkele conclusies die naar voren kwamen tijdens de open dagen van Westraven en DUO/Belastingdienst in het kader van de Dutch Green Building Week.

Architect Westraven Ronald Schleurholts
De Rijksgebouwendienst en Agentschap NL organiseerden op 19 en 21 september rondleidingen en paneldiscussies in respectievelijk het kantoor van Rijkswaterstaat Westraven in Utrecht en het nieuwe kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs/de Belastingdienst in Groningen.

Aannemers, bouwondernemingen, installateurs, facilitymanagers, architecten, energieleveranciers, lokale overheden en overige experts en belangstellenden namen deel.

Green Building Week
De Dutch Green Building Week is opgezet om te laten zien welk aandeel duurzame gebouwen hebben in een gezonde en duurzame samenleving. Deze week maakt deel uit van de World Green Building Week, waarin wereldwijd alle Green Building Councils hun duurzame initiatieven in de etalage konden zetten.

De Rijksgebouwendienst greep de duurzame week aan om discussie over energieneutraal bouwen met de markt te voeren. Wat hebben we tot nu toe bereikt? Wat is nodig om energieneutraal te kunnen bouwen? Welke mogelijkheden bieden innovatieve contractvormen? En hoe kunnen we van elkaar leren?

Met de markt
De Rijksgebouwendienst nodigde de markt uit om samen op te trekken in het bedenken van creatieve oplossingen om energieneutraliteit te bereiken in gebouwen. De algemene conclusie van beide dagen was dat energieneutraal bouwen haalbaar is, maar dat er investeringen voor nodig zijn om het doel te bereiken. Slimme contractvormen, een integrale aanpak en slim ontwerpen met alle betrokken partijen zijn randvoorwaarden voor succes.
 
Zo kunnen de Rijksgebouwendienst, de architect, aannemer, installateur en facility manager al aan de tekentafel innovatieve (discipline-overstijgende) concepten als intelligente vloeren en plafonds bedenken. De benodigde materialen zijn vaak duurder in aanschaf, maar betalen zichzelf ruimschoots terug door een slimme toepassing en langere levensduur.
 
Energieneutraal per gebied 
Daarnaast loont het de moeite om niet alleen naar de energieprestatie van het gebouw te kijken, maar om de energievoorziening per gebied te organiseren. Zo kan een pand de overtollig energie die opgewekt wordt door zonnepanelen en installaties voor warmte koude-opslag wellicht leveren aan omliggende panden en vice versa. Zo kan energieneutraliteit op voorraadniveau worden bereikt.

© Nationale Bouwgids